Εξέταση αυχενικής διαφάνειας- Πλέον δεν είναι εξέταση μόνο για το σύνδρομο Down...

Η εξέταση αυχενικής διαφάνειας πραγματοποιείται μεταξύ 11 και 14 εβδομάδων κύησης. Παραδοσιακά θεωρείται η εξέταση που αποσκοπεί στον υπολογισμό του κινδύνου το έμβρυο να έχει σύνδρομο Down ή κάποια άλλη χρωμοσωμική ανωμαλία. Η αξία της μεθόδου έχει αποδειχθεί μέσα από μεγάλες μελέτες και μακροχρόνια εμπειρία.

Τα τελευταία όμως χρόνια με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, την κατάλληλη εξειδίκευση των ιατρών και τη βοήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας έχει εξελιχθεί δραματικά. Η αυχενική διαφάνεια αποτελεί πλέον μια από τις πιο σημαντικές εξετάσεις στην εγκυμοσύνη, που ουσιαστικά μας υποδεικνύει σε τι να εστιάσουμε την προσοχή μας, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή έκβαση για την έγκυο και το μωρό.

Πρώιμη εξέταση ανατομίας του εμβρύου

Με τα νέα δεδομένα η εξέταση αυχενικής διαφάνειας αποτελεί την πρώτη αξιόπιστη εξέταση της ανατομίας του εμβρύου. Όταν γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς είναι δυνατόν να οδηγήσει στη διάγνωση μειζόνων εμβρυϊκών δομικών ανωμαλιών όπως προβλήματα της σπονδυλικής στήλης (δισχιδής ράχη, κυφοσκωλίωση), της καρδιάς (υποπλαστική αριστερή κοιλία), του εγκεφάλου και του κρανίου (ακρανία), της ουροδόχου κύστης (μεγακύστη), των νεφρών και των άκρων. Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική για το ζευγάρι, ώστε να δεχθεί την κατάλληλη συμβουλευτική και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

Εκτίμηση κινδύνου ανάπτυξης προεκλαμψίας και υπολειπόμενης εμβρυϊκής ανάπτυξης

Η κύρια αιτία εμφάνισης προεκλαμψίας και υπολειπόμενης εμβρυϊκής ανάπτυξης είναι η πτωχή ανάπτυξη του πλακούντα. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί αξιολογώντας συνδυαστικά

  • τη ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας με τη δοκιμασία Doppler
  • την αρτηριακή πίεση της εγκύου
  • ειδικές εξετάσεις αίματος

Αν ο κίνδυνος ανάπτυξης επιπλοκών που συνδέονται με πτωχή ανάπτυξη του πλακούντα είναι αυξημένος, συνιστάται ειδική θεραπευτική αγωγή και παρακολούθηση.

Πρόωρος τοκετός

Περίπου 50% των περιπτώσεων πρόωρου τοκετού πριν τις 34 εβδομάδες κύησης συνδέονται με κοντό τράχηλο της μήτρας. Ο τράχηλος είναι το κατώτερο μέρος της μήτρας που διαστέλλεται στον τοκετό. Η διακολπική εξέταση του τραχήλου της μήτρας κατά το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας είναι σημαντική για την ανίχνευση των γυναικών που είναι σε κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και που χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση.

Συμπέρασμα

Η πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή προγεννητική φροντίδα είναι δικαίωμα κάθε εγκύου, ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητες που έχει πια η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας. Ευτυχώς, η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη κάποιων από των σοβαρότερων προβλημάτων της εγκυμοσύνης είναι πια δυνατή.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ιατρούς. Η ιατρός είναι εξειδικευμένη στην Εμβρυομητρική Ιατρική υπό την καθοδήγηση του Καθηγητού Κύπρου Νικολαΐδη στο Harris Birthright Centre of Fetal Medicine του King’s College Hospital του Λονδίνου, που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο Εμβρυομητρικής Ιατρικής παγκοσμίως. Είναι κάτοχος του Diploma in Fetal Medicine  το οποίο είναι η σημαντικότερη διάκριση στον τομέα της Ιατρικής του Εμβρύου. Μπορεί να διαγνώσει και να παράσχει υψηλού επιπέδου συμβουλευτική καθοδήγηση για τις πιθανές παθολογικές καταστάσεις, με εγκυρότητα και αντικειμενικότητα. Επιπλέον, συνεργάζεται στενά με κορυφαίους επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων (γενετιστές, παιδοκαρδιολόγους, παιδοχειρουργούς) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση των γονέων για την κατάσταση του μωρού τους και την παρακολούθηση και φροντίδα του τόσο πριν, όσο και μετά τη γέννησή του.