Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Το mRNA HPV τεστ είναι μια μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Eλέγχει αν υπάρχει το mRNA των ογκοπρωτεϊνών E6/E7 του ιού HPV. Η ογκογόνος δράση του HPV και η συσχέτισή του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε αυτές τις δύο ογκοπρωτεΐνες. Επομένως, το mRNA μας δείχνει κατά πόσο έχει ξεκινήσει η ογκογόνος δράση του ιού στον τράχηλο της μήτρας δηλαδή κατά πόσον η λοίμωξη είναι  ενεργή.

Με άλλα λόγια, το τεστ αυτό ανιχνεύει μόνον εκείνες τις γυναίκες που βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Το Aptima mRNA HPV ανιχνεύει 14 τύπους υψηλού κινδύνου, 3 από αυτούς (16, 18 και 45) σχετίζονται με το 80% όλων των διηθητικών καρκίνων τραχήλου μήτρας, ενώ 9 από αυτούς (16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35 και 39) σχετίζονται με το  >85% των καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα Aptima mRNA HPV δεν αναιρεί την ύπαρξη άλλων στελεχών του ιού, οι οποίοι όμως ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου για κακοήθη εξαλλαγή των κυττάρων.

Σε τι διαφέρει το mRNA HPV τεστ από το HPV DNA τεστ;

Το HPV DNA τεστ ανιχνεύει μόνον την ύπαρξη ή μη του ιού HPV στον τράχηλο της μήτρας. Ωστόσο, δεν μπορεί να διαχωρίσει μεταξύ μιας «ενεργούς» και «ανενεργούς» λοίμωξης. Αντιθέτως, το mRNA HPV τεστ, επειδή ανιχνεύει μόνον τις ενεργές λοιμώξεις, εντοπίζει τις υψηλόβαθμες αλλοιώσεις, ενώ είναι θετικό πολύ λιγότερο συχνά σε σχέση με το HPV DNA τεστ στις χαμηλόβαθμες αλλοιώσεις και στον φυσιολογικό τράχηλο.

 

Το mRNA HPV τεστ μπορεί να χρησιμοιποιηθεί αντί του HPV DNA τεστ σε ορισμένες περιπτώσεις ή συμπληρωματικά σε δύσκολα περιστατικά.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό