Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια ειδική ανώδυνη εξέταση κατά την οποία εξετάζεται ο τράχηλος της μήτρας και ο κόλπος για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι.

 

Γιατί η κολποσκόπηση πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους γυναικολόγους;

Η εκπαίδευση στην κολποσκόπηση πραγματοποιείται σε ειδικά κέντρα και απαιτούνται 6 μήνες ως 1 χρόνος προκειμένου ο γιατρός να συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό κολποσκοπήσεων. Στην συνέχεια ο γιατρός πρέπει να πιστοποιηθεί μετά από ειδικές εξετάσεις από αναγνωρισμένες επιστημονικές επιτροπές.

Η κολποσκόπηση λοιπόν πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένους πιστοποιημένους ιατρούς.

Η κα Τσουμπού είναι πιστοποιημένη για τη διενέργεια διαγνωστικής και θεραπευτικής κολποσκόπησης από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου (BSCCP) και από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου (HSCCP). Το ιατρείο διαθέτει υπερσύγχρονο κολποσκόπιο Ecleris που εγγυάται υψηλή ποιότητα εικόνας κατά την κολποσκόπηση.

 

Ενδείξεις κολποσκόπησης

  1. Παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή παθολογική κυτταρολογία υγρής φάσης
  2. Ανίχνευση HPV υψηλού κινδύνου (HR–HPV)
  3. Παρακολούθηση γυναικών μετά από θεραπεία(Loop-LLETZ-κρυοπηξία τραχήλου)
  4. Αν κατά τη γυναικολογική εξέταση παρατηρηθούν παθολογικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, κόλπο ή αιδοίο

Ενημερωθείτε από την Ιατρό

Τι διαφορά έχει το τεστ ΠΑΠ από την κολποσκόπηση;

Στο τεστ Παπανικολάου συλλέγουμε ένα τυχαίο δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα. Εάν στην εξέταση των κυττάρων αυτών στο μικροσκόπιο υπάρχουν άτυπα κύτταρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή θέση από την οποία προέρχονται.

Η κολποσκόπηση μας υποδεικνύει την περιοχή στον τράχηλο που εμφανίζει αλλοίωση και από την οποία πρέπει να πάρουμε βιοψία. Η βιοψία προσφέρει ακριβή διάγνωση, αλλά με την προϋπόθεση να ληφθεί από το σωστό σημείο. Για να πάρουμε βιοψία από την σωστή περιοχή πρέπει να γίνει κολποσκόπηση. Ο γιατρός που θα κάνει την κολποσκόπηση πρέπει να είναι εξειδικευμένος. Εάν δεν είναι, μπορεί να πάρει βιοψία από λάθος περιοχή και τα αποτελέσματα να είναι παραπλανητικά.

 

Προετοιμασία πριν την κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση γίνεται συνήθως όταν δεν έχετε έμμηνο ρύση. Αν υποφέρετε από κάποια κολπίτιδα ή άλλη φλεγμονή των γεννητικών οργάνων καλό θα είναι να κάνετε την κολποσκόπηση αφού πάρετε θεραπεία.

Πριν την εξέταση της κολποσκόπησης δεν πρέπει να έχετε κάνει κολπική πλύση ή να έχετε τοποθετήσει κρέμες ή υπόθετα στον κόλπο τουλάχιστον για 2 ημέρες.

Είναι απαραίτητο να έχετε τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ ή αλλων σχετικών εξετάσεων για να τις δείξετε στη γιατρό πριν την εξέταση. Επίσης πρέπει να ενημερώσετε αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ή να παίρνετε φάρμακα αντιθρομβωτικά π.χ ασπιρίνη ή ηπαρίνη λόγω αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας σε περίπτωση λήψης μικροβιοψίας τραχήλου.

Πως γίνεται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου, εκτός αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία, οπότε συνήθως πρέπει να αναβληθεί.

Τα αρχικά στάδια της εξέτασης είναι ίδια με την εξέταση για το τεστ Παπανικολάου. Η διαφορά είναι ότι αφού εισάγουμε τον κολποδιαστολέα και δούμε τον τράχηλο, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο που είναι μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος.

H διαδικασία της κολποσκόπησης είναι ανώδυνη που διαρκεί 5-10 λεπτά. Το κολποσκόπιο δεν εισέρχεται στον κόλπο. Έχει μεγεθυντικό φακό και επιτρέπει να εξετάσουμε τον τράχηλο της μήτρας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, βαμβάκι εμποτισμένο σε ειδικό υγρό (διάλυμα οξικού οξέος 5%)  εφαρμόζεται στον τράχηλο. Η χρήση του διαλύματος συνοδεύεται μερικές φορές από ελαφρά αίσθηση καύσου, αλλά δεν πονά. To υγρό αφήνεται να απορροφηθεί για 30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό παθολογικών περιοχών του τραχήλου με τυχόν ανώμαλα  κύτταρα του επιθηλίου, οι οποίες  εμφανίζονται ως λευκάζουσες.

Αν χρειαστεί, μπορεί να ληφθεί στο ιατρείο μικρή βιοψία (punch biopsy) από τον τράχηλο.

Η λήψη βιοψίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν προ-καρκινικά κύτταρα αλλά βοηθά να πιστοποιηθεί μέσω της ιστολογικής εξέτασης η ακριβής μορφή της βλάβης. Το δείγμα του ιστού τοποθετείται σε διάλυμα φορμόλης και στέλνεται σε ειδικό (παθολογοανατομικό) εργαστήριο για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο.

 

Τι δείχνει η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση δείχνει τον τύπο και την έκταση πιθανής βλάβης στον τράχηλο. Τα αποτελέσματά της μας βοηθούν να αποφασίσουμε αν χρειάζεστε θεραπεία και τι είδους.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας που λαμβάνεται κατά την κολποσκόπηση μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να αναφέρονται ως τραχηλική ενδο-επιθηλιακή νεοπλασία (CIN).

Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες CIN ανάλογα με το πόσα κύτταρα εμφανίζουν αλλοιώσεις.

  • CIN1σημαίνει ότι μόνο το 1/3 των κυττάρων εμφανίζουν αλλοιώσεις
  • CIN2 σημαίνει ότι έως και τα 2/3 των κυττάρων εμφανίζουν αλλοιώσεις
  • CIN3σημαίνει ότι όλα τα κύτταρα εμφανίζουν αλλοιώσεις

Συνήθως τα CIN2 και CIN3 χρειάζονται θεραπεία που θα συζητηθεί με την ιατρό.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό

Μπορεί η γυναίκα να δει τις κολποσκοπικές εικόνες;

Η κολποσκόπηση παρέχει τη δυνατότητα να παρθούν φωτογραφίες από τον τράχηλο οι οποίες σώζονται στο ηλεκτρονικό αρχείο της ασθενούς. Η γυναίκα μπορεί, αν το επιθυμεί, να δει τον τράχηλό της στην ειδική οθόνη και με την καθοδήγηση του ιατρού να κατανοήσει τη φύση και έκταση της βλάβης. Για κάποιες γυναίκες αυτή η συμμετοχή στην εξέταση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

 

Μετά την κολποσκόπηση

Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία τους αμέσως μετά την κολποσκόπηση. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ήπιος πόνος ή κράμπες που υποχωρούν σε 1-2 ώρες. Σπάνια θα χρειαστούν απλά αναλγητικά όπως παρακεταμόλη.

Μετά από λήψη βιοψίας συνιστάται η αποφυγή των επαφών και η χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών κρεμών για 48 ώρες.

 

Κολποσκόπηση και βιοψία

Τα αποτελέσματα της βιοψίας θα είναι διαθέσιμα συνήθως μέσα σε 7 έως 14 ημέρες. Οι πιθανές περαιτέρω εξετάσεις και θεραπευτικές επιλογές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα αυτά. Γυναίκες με παρουσία παθολογικών κυττάρων χρειάζονται συχνότερη παρακολούθηση ή άμεση θεραπεία, ανάλογα με την βαρύτητα των αλλοιώσεων. Το κόστος της κολποσκόπησης και της βιοψίας είναι προσιτό.

 

Κολποσκόπηση στην εγκυμοσύνη

Η κολποσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενδείκνυται όταν υπάρχει παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Πρέπει όμως να γίνεται από έμπειρο εξειδικευμένο ιατρό που θα είναι σε θέση να διαχωρίσει τις φυσιολογικές μεταβολές του τραχήλου που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη, και μιμούνται παθολογική κολποσκοπική εικόνα, από τις πραγματικά παθολογικές αλλοιώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις  ιστοσελίδες

www.bsccp.org.uk

www.asccp.org

www.hsccp.gr