Η κολποσκόπηση είναι μια ειδική ανώδυνη εξέταση κατά την οποία εξετάζεται ο τράχηλος της μήτρας και ο κόλπος για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι.

Η κολποσκόπηση πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένους ιατρούς. Η ιατρός είναι πιστοποιημένη για τη διενέργεια κολποσκόπησης από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου (BSCCP) και από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου (HSCCP).

Ενδείξεις

  1. Παθολογικό τεστ Παπανικολάου ή παθολογική κυτταρολογία υγρής φάσης\
  2. Ανίχνευση HPV υψηλού κινδύνου (HRHPV)
  3. Παρακολούθηση γυναικών μετά από θεραπεία (Loop-LLETZ-κρυοπηξία τραχήλου)
  4. Αν κατά τη γυναικολογική εξέταση παρατηρηθούν παθολογικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, κόλπο ή αιδοίο 

Τι διαφορά έχει το τεστ Παπανικολάου από την κολποσκόπηση;

Στο τεστ Παπανικολάου συλλέγουμε ένα τυχαίο δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα. Εάν στην εξέταση των κυττάρων αυτών στο μικροσκόπιο υπάρχουν άτυπα κύτταρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή θέση από την οποία προέρχονται.

Η κολποσκόπηση μας υποδεικνύει την περιοχή στον τράχηλο που εμφανίζει αλλοίωση και από την οποία πρέπει να πάρουμε βιοψία. Η βιοψία προσφέρει ακριβή διάγνωση αλλά με την προϋπόθεση να ληφθεί από το σωστό σημείο. Για να πάρουμε βιοψία από τη σωστή περιοχή πρέπει να γίνει κολποσκόπηση. Ο γιατρός που θα κάνει την κολποσκόπηση πρέπει να είναι εξειδικευμένος. Εάν δεν είναι, μπορεί να πάρει βιοψία από λάθος περιοχή και τα αποτελέσματα να είναι παραπλανητικά.

Πώς γίνεται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου εκτός και αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία, οπότε συνήθως πρέπει να αναβληθεί.

Τα αρχικά στάδια της εξέτασης είναι ίδια με την εξέταση για το τεστ Παπανικολάου. Η διαφορά είναι ότι αφού εισάγουμε τον κολποδιαστολέα και δούμε τον τράχηλο, χρησιμοποιούμε ένα ειδικό μηχάνημα, το κολποσκόπιο που είναι μικροσκόπιο χαμηλής ισχύος.

H κολποσκόπηση είναι ανώδυνη εξέταση που διαρκεί 5-10 λεπτά. Το κολποσκόπιο δεν εισέρχεται στον κόλπο. Έχει μεγεθυντικό φακό και επιτρέπει να εξετάσουμε τον τράχηλο της μήτρας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, βαμβάκι εμποτισμένο σε ειδικό υγρό (διάλυμα οξικού οξέος 5%)  εφαρμόζεται στον τράχηλο. Η χρήση του διαλύματος συνοδεύεται μερικές φορές από ελαφρά αίσθηση καύσου, αλλά δεν πονά. To υγρό αφήνεται να απορροφηθεί για 30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό παθολογικών περιοχών του τραχήλου με τυχόν ανώμαλα  κύτταρα του επιθηλίου, οι οποίες  εμφανίζονται ως λευκάζουσες.

Αν χρειαστεί, μπορεί να ληφθεί στο ιατρείο μικρή βιοψία (punch biopsy) από τον τράχηλο.

Η λήψη βιοψίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν προ-καρκινικά κύτταρα αλλά βοηθά να πιστοποιηθεί μέσω της ιστολογικής εξέτασης η ακριβής μορφή της βλάβης. Το δείγμα του ιστού τοποθετείται σε διάλυμα φορμόλης και στέλνεται σε ειδικό (παθολογοανατομικό) εργαστήριο για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο.

Τι δείχνει η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση δείχνει τον τύπο και την έκταση πιθανής βλάβης στον τράχηλο. Τα αποτελέσματά της μας βοηθούν να αποφασίσουμε αν χρειάζεστε θεραπεία και τι είδους.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας που λαμβάνεται κατά την κολποσκόπηση μπορεί να είναι φυσιολογικά ή να αναφέρονται ως τραχηλική ενδο-επιθηλιακή νεοπλασία (CIN).

Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες CIN ανάλογα με το πόσα κύτταρα εμφανίζουν αλλοιώσεις.

  • CIN1 σημαίνει ότι μόνο το 1/3 των κυττάρων εμφανίζουν αλλοιώσεις
  • CIN2 σημαίνει ότι έως και τα 2/3 των κυττάρων εμφανίζουν αλλοιώσεις
  • CIN3 σημαίνει ότι όλα τα κύτταρα εμφανίζουν αλλοιώσεις

Συνήθως τα CIN2 και CIN3 χρειάζονται θεραπεία που θα συζητηθεί με την ιατρό.

Μετά την κολποσκόπηση

Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία τους αμέσως μετά την κολποσκόπηση. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ήπιος πόνος ή κράμπες που υποχωρούν σε 1-2 ώρες. Σπάνια θα χρειαστούν απλά αναλγητικά όπως παρακεταμόλη.

Μετά από λήψη βιοψίας συνιστάται η αποφυγή των επαφών και η χρήση ταμπόν ή ενδοκολπικών κρεμών για 48 ώρες.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας θα είναι διαθέσιμα συνήθως μέσα σε 7 έως 14 ημέρες. Οι πιθανές περαιτέρω εξετάσεις και θεραπευτικές επιλογές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα αυτά. Γυναίκες με παρουσία παθολογικών κυττάρων χρειάζονται συχνότερη παρακολούθηση ή άμεση θεραπεία, ανάλογα με την βαρύτητα των αλλοιώσεων.

Κολποσκόπηση στην εγκυμοσύνη

Η κολποσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενδείκνυται όταν υπάρχει παθολογικό τεστ Παπανικολάου. Πρέπει όμως να γίνεται από έμπειρο εξειδικευμένο ιατρό που θα είναι σε θέση να διαχωρίσει τις φυσιολογικές μεταβολές του τραχήλου που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη, και μιμούνται παθολογική κολποσκοπική εικόνα, από τς πραγματικά παθολογικές αλλοιώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις  ιστοσελίδες

www.bsccp.org.uk

www.asccp.org

www.hsccp.gr