Η Ιωάννα Α. Τσουμπού είναι Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος εξειδικευμένη στην εμβρυομητρική ιατρική, στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και στην κολποσκοπική εξέταση και αντιμετώπιση της παθολογίας του τραχήλου της μήτρας.

Η κα Τσουμπού είναι από τους λίγους Μαιευτήρες Γυναικολόγους στην Ελλάδα που έχει ολοκληρώσει την ειδικότητα στη Μεγάλη Βρετανία. Η ιατρός ήταν επιμελήτρια Α’ σε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα από το βρετανικό κράτος επτά έτη ειδίκευσης στη Μαιευτική και Γυναικολογία (2004-2011) και αποκτώντας την αντίστοιχη πιστοποίηση ειδικότητας «Certificate of Completion of Training» (CCT).

Η Ιωάννα A. Τσουμπού γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1994-2000) με βαθμό ¨Λίαν Καλώς¨. Ολοκλήρωσε τη θητεία της ως αγροτικός ιατρός και τον απαιτούμενο χρόνο ειδίκευσης στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου. To 2004 ανεχώρησε για τη Μεγάλη Βρετανία για να συνεχίσει την εκπαίδευσή της. Η εκπαίδευση της ιατρού πραγματοποιήθηκε  σε θέσεις αναγνωρισμένες για ειδικότητα από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (RCOG) σε μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (>5000 τοκετούς/έτος) όπως το Royal Infirmary of Edinburgh , το St Mary’s Hospital, Manchester και το King’s College Hospital, London.

 

Η ιατρός είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας MRCOG από το 2009, μετά από επιτυχείς γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας, η κα Τσουμπού ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη γυναικολογική ενδοσκοπική χειρουργική MSc in Advanced Gynaecological Endoscopy στο Πανεπιστήμιο του Surrey και εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση ενδομητρίωσης καθώς και στη λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική. Επίσης, εκπαιδεύτηκε στη διαγνωστική και θεραπευτική κολποσκόπηση και είναι πιστοποιημένη για τη διενέργεια κολποσκόπησης από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου (BSCCP).

H κα Τσουμπού εξειδικεύτηκε επί δύο έτη (2011-2013) στην Ιατρική του Εμβρύου σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου, το Ηarris Birthright Research Centre for Fetal Medicine στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου, υπό την επίβλεψη του Καθηγητού Κύπρου Νικολαΐδη. Έχει επίσης εκπαιδευτεί στην εμβρυϊκή υπερηχο-καρδιογραφία (εξειδικευμένο καρδιολογικό έλεγχο του εμβρύου) από την πρωτοπόρο στον τομέα Καθηγήτρια Παιδοκαρδιολογίας Prof. Lindsey Allan. Η ιατρός είναι κάτοχος του Diploma in Fetal Medicine (Fetal Medicine Foundation, London) το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της Ιατρικής του Εμβρύου.

Η ιατρός συνέχισε την εξειδίκευσή της στη  γυναικολογική υπερηχογραφία στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King’s College του Λονδίνου, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρωτοπόρα κέντρα γυναικολογικής υπερηχογραφίας παγκοσμίως. Η σημαντική εμπειρία που απέκτησε οδήγησε σε πιστοποίηση και απόκτηση επάρκειας από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας στην υπερηχογραφία και συμβουλευτική για επιπλοκές αρχομένης κυήσεως και για γυναικολογικές παθήσεις RCOG Ιntermediate Ultrasound Modules in Early Pregnancy Complications and in Gynaecology. Είναι επίσης πιστοποιημένη, μετά από εξετάσεις, και από το Eλληνικό Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια και έκδοση πορίσματος μαιευτικών και γυναικολογικών υπερηχογραφημάτων.

Η κα Τσουμπού διαθέτει σημαντικό διδακτικό και ερευνητικό έργο. Είναι αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη γυναικολογική ενδοσκοπική χειρουργική MSc in Advanced Gynaecological Endoscopy στο Πανεπιστήμιο του Surrey.  Έχει να επιδείξει παρουσίες και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια καθώς και δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.

Η ιατρός επέστρεψε στην Ελλάδα το 2014 μετά από 10 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη Μεγάλη Βρετανία. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα και στο Αίγιο από όπου κατάγεται. Συνδυάζοντας την άρτια επιστημονική κατάρτιση με τον υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό αποσκοπεί στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, χωρίς ατεκμηρίωτες υπερβολές. Η κα Τσουμπού είναι επιστημονική συνεργάτης του τμήματος Ιατρικής του Εμβρύου της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και του τμήματος Ιατρικής του Εμβρύου των μαιευτηρίων «Ιασώ» και «Λητώ».