Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Πολλά από τα προβλήματα που οδηγούν σε υπογονιμότητα μπορούν να αντιμετωπισθούν πλήρως ή μερικώς με μεθόδους ενδοσκοπικής χειρουργικής.

Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί τη βάση κάθε σύγχρονης προσπάθειας στη χειρουργική λόγω ελαχιστοποίησης του τραύματος, μείωσης χρόνου νοσηλείας, ταχύτερης ανάρρωσης, καθώς και εξαιρετικού αισθητικού αποτελέσματος.

Μέθοδοι ενδοσκοπικής χειρουργικής στη γυναικολογία είναι η Υστεροσκοπική και η Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Η ιατρός έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη γυναικολογική ενδοσκοπική χειρουργική MSc in Advanced Gynaecological Endoscopy στο Πανεπιστήμιο του Surrey της Μεγάλης Βρετανίας.

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση ως μέθοδος διάγνωσης και αντιμετώπισης της υπογονιμότητας ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας
  • Λαπαροσκοπική αφαίρεση μη λειτουργικής σαλπίγγας π.χ υδροσάλπιγγας που κρίνεται ότι επιδρά αρνητικά στην εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο
  • Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων που φράσουν τις σάλπιγγες ή διαταράσουν την αρχιτεκτονική των αναπαραγωγικών οργάνων
  • Σταδιοποίηση και θεραπεία ενδομητρίωσης όπως αφαίρεση ενδομητριωσικών κύστεων ωοθηκών (ενδομητριώματα) ή θεραπεία διάχυτης ενδομητρίωσης. Ειδικά στις περιπτώσεις ενδομητρίωσης η χειρουργική θεραπεία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο κάθε επιπλέον τραύμα στα αναπαραγωγικά όργανα και να περισωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο υγιής ωοθηκικός ιστός.
  • Λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων που κρίνεται ότι δρούν αρνητικά στη γονιμότητα.

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση ως μέθοδος διάγνωσης και αντιμετώπισης της υπογονιμότητας ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • Διαγνωστική υστεροσκόπηση για τη διερεύνηση υπογονιμότητας
  • Υστεροσκοπική λύση ενδομήτριων συμφύσεων
  • Υστεροσκοπική αφαίρεση ενδομήτριων πολυπόδων
  • Υστεροσκοπική αφαίρεση υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων δηλαδή ινομυωμάτων που προβάλλουν στην ενδομήτρια κοιλότητα
  • Υστεροσκοπική διατομή διαφράγματος μήτρας

Οι μέθοδοι της ενδοσκοπικής χειρουργικής μπορεί να αποτελέσουν τις μοναδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση υπογονιμότητας σε σωστά επιλεγμένα περιστατικά.

Μπορεί όμως και να δράσουν επικουρικά πριν από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, βελτιώντας τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Η επιλογή των γυναικών που θα επωφεληθούν από τις μεθόδους της ενδοσκοπικής χειρουργικής οφείλει να γίνεται με προσοχή και να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να διαφυλαχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ακεραιότητα των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό