Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Η διέγερση των ωοθηκών αποσκοπεί στην εξασφάλιση της παραγωγής και της απελευθέρωσης από τη γυναίκα ενός ή και περισσοτέρων ωαρίων και συνδυάζεται είτε με προγραμματισμένη επαφή στο σπίτι είτε με σπερματέγχυση (IUI). Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται με χάπια ή με ενέσεις ή με συνδυασμό των δύο.

Η θεραπεία ξεκινά συνήθως την 2η – 3η ημέρα του κύκλου και μέχρι η γυναίκα να είναι έτοιμη για ωορρηξία. Η παρακολούθηση γίνεται με μια σειρά ορμονικών αιματολογικών εξετάσεων και ενδοκολπικών υπερηχογραφημάτων με τα οποία μετρούμε το μέγεθος και την ανάπτυξη των ωαρίων καθώς και το πάχος του ενδομητρίου.

Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη γίνεται μία ένεση χοριακής γοναδοτροφίνης (π.χ. Pregnyl ή Ovitrelle) που βοηθά την τελική ωρίμανση του/των ωαρίων και ξεκινά τη διαδικασία της ωορρηξίας. Στη φάση αυτή δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο χρόνο προγραμματισμένης επαφής στο σπίτι ή προγραμματίζεται η σπερματέγχυση. 

Ενδείξεις

Η διέγερση ωοθηκών με πρόκληση ωορρηξίας είναι κατάλληλη:

  • Σε γυναίκες που δεν κάνουν ωορρηξία π.χ. γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Σε γυναίκες που κάνουν ωορρηξία αλλά επιθυμούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να πετύχουν εγκυμοσύνη μέσω της αύξησης του αριθμού των ωαρίων που απελευθερώνουν. Στόχος της θεραπείας είναι να παράγουν οι γυναίκες αυτές περισσότερα από ένα ωάριο όχι όμως και περισσότερα των τριών λόγω του κινδύνου πολύδυμης κύησης.

Προϋποθέσεις

Η διέγερση των ωοθηκών έχει νόημα μόνο όταν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως:

  • Να είναι οι σάλπιγγες της γυναίκας διαβατές
  • Να μην υπάρχει πρόβλημα με το σπέρμα
  • Να μην έχει βρεθεί κάποια άλλη αιτία γυναικείας ή ανδρικής υπογονιμότητας

Τι φάρμακα χρησιμοποιούνται;

  • H Κιτρική Κλομιφαίνη (Serpafar) ή οι Αναστολείς Αρωματάσης (Femara) χορηγούνται σε μορφή χαπιών από τη 2η – 6η ημέρα του κύκλου και για 4-6 κύκλους.
  • Οι Γοναδοτροφίνες χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή για 3-4 κύκλους και συνήθως δίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τα χάπια.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό