Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Η μέθοδος κυτταρολογίας υγρής φάσης έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Εγκρίσεων Τροφίμων και Φάρμακων (FDA) από το 1996 και αποτελεί σήμερα την πιο ευαίσθητη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας.

Τα κύτταρα του τραχήλου συλλέγονται με τον ίδιο τρόπο όπως και με το Τεστ Παπανικολάου αλλά αντί για την επίστρωσή τους  πάνω σε γυάλινο πλακίδιο, μεταφέρονται σε ένα ειδικό φιαλίδιο με διάλυμα συντήρησης.

Πλεονεκτήματα

Η εξέταση και η διάγνωση του δείγματος από τον κυτταρολόγο είναι πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη.

Υπολογίζεται πως η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι 25%. Αυτό μας δίνει συνολική ακρίβεια της εξέτασης περίπου 90%. Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά σε περιπτώσεις παρακολούθησης προηγούμενων βλαβών του τραχήλου ή σε ασθενείς με ύποπτα ευρήματα ή ανακριβείς διαγνώσεις.

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, μπορούν να πραγματοποιηθούν επικουρικές εξετάσεις στο ίδιο δείγμα, όπως η ανίχνευση και τυποποίηση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV-DNA test) και η ταυτοποίηση παραγόντων φλεγμονής (χλαμύδια, ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, έρπητας κ.λ.π.).

Ενημερωθείτε από την Ιατρό