Εξέταση τροφοβλάστης

Η εξέταση τροφοβλάστης είναι μια διαγνωστική επεμβατική δοκιμασία για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών π.χ. σύνδρομο Down και κάποιων γενετικών συνδρόμων.

Με την εξέταση τροφοβλάστης παίρνουμε δείγμα των χοριονικών λαχνών (πλακουντιακός ιστός). Τόσο το έμβρυο όσο και ο πλακούντας προέρχονται από τα ίδια κύτταρα άρα τα χρωμοσώματα των κυττάρων του πλακούντα είναι ίδια με αυτά του εμβρύου

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση τροφοβλάστης;

Αρχικά δίνεται τοπική αναισθησία. Μια λεπτή βελόνα εισέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας και παίρνουμε δείγμα από τις χοριονικές λάχνες. Η εξέταση πραγματοποείται υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακαλούθηση. Διαρκεί περίπου 1 λεπτό και στο τέλος ελέγχεται ότι η εμβρυϊκή καρδιά λειτουργεί κανονικά.

Τι να περιμένω μετά την εξέταση τροφοβλάστης;

Για τις δυο πρώτες ημέρες μετά από την εξέταση μπορεί να νιώσετε πόνο στην κοιλιά σαν πόνο περιόδου ή να έχετε ελαφρά κολπική αιμόρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά και συνήθως η κύηση συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Θα βοηθήσει να πάρετε παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη. Αν έχετε πολύ πόνο, αιμορραγία ή πυρετό πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό.

Πότε θα λάβω τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα για το σύνδρομο Down και άλλες σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα συνήθως μέσα σε 3 ημέρες. Τα αποτελέσματα για άλλα πιο σπάνια χρωμοσωμικά προβλήματα είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες.

Θα χρειαστεί να επαναλάβω τη δοκιμασία;

Σε περίπου 1% των περιπτώσεων που τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα η επεμβατική δοκιμασία χρειάζεται να επαναληφθεί.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την εξέταση λήψης τροφοβλάστης;

Ο κίνδυνος αποβολής λόγω της εξέτασης λήψης τροφοβάστης είναι περίπου 1% και είναι ο ίδιος όπως ο κίνδυνος από την αμνιοπαρακέντηση που πραγματοποιείται μετά τις 16 εβδομάδες της κύσης.

Αν πρόκειτα να αποβάλλετε λόγω της εξέτασης, αυτό θα γίνει στις επόμενες 5 ημέρες.

Σε κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι όταν η εξέταση τροφοβλάστης πραγματοποιείται πριν τις 10 εβδομάδες, υπάρχει μικρός κίνδυνος εμβρυϊκών ανωμαλιών στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Γι΄αυτό το λόγο η εξέταση τροφοβάστης δεν πραγματοποιείται ποτέ πριν τις 11 εβδομάδες.