Το οξύ ή χρόνιο πυελικό άλγος αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους που γυναίκες κάθε ηλικίας επισκέπτονται το γυναικολόγο τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο. Ειδικά για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, το πυελικό άλγος συνήθως σχετίζεται με φυσιολογικές αλλαγές στις ωοθήκες κατά τη διάρκεια του κύκλου. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις, όπως:

  • Ενδομητρίωση
  • Συστροφή ωοθήκης
  • Πυελική φλεγμονή
  • Υδροσάλπιγγα / πυοσάλπιγγα

Ο γυναικολογικός υπέρηχος δεν αντικαθιστά τη λήψη καλού ιστορικού και τη λεπτομερή γυναικολογική εξέταση. Ο ρόλος του είναι να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει μια διάγνωση που υποψιαζόμαστε βάσει των κλινικών ευρημάτων και να βοηθήσει να αποφασίσουμε αν η γυναίκα χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία.

Στην εποχή μας τα εξελιγμένα μηχανήματα υπερήχων παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες απεικόνισης και αποτελούν στα χέρια ειδικά εκπαιδευμένων ιατρών πολύτιμα εργαλεία. Ειδικά στην περίπτωση της ενδομητρίωσης μπορούμε πλέον να ανιχνεύσουμε όχι μόνο ωοθηκικές κύστεις ενδομητρίωσης (ενδομητριώματα) αλλά και την ύπαρξη ενδομητρίωσης σε άλλα όργανα όπως στο έντερο ή την ουροδόχο κύστη. Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για να αποφασίσουμε τι θεραπεία να προτείνουμε.