Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Διαταραχές Περιόδου: Μηνορραγία – Μητρορραγία – Αραιομηνόρροια

Οι διαταραχές περιόδου (διαταραχές εμμήνου ρύσεως) είναι πολύ συχνές, εμφανίζονται σε υγιείς γυναίκες και μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν μεγάλη και παρατεταμένη απώλεια αίματος με την περίοδο (μηνορραγία) που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να έχουν βαριά, συχνή και ακανόνιστη απώλεια αίματος (μητρορραγία). Σε άλλες περιπτώσεις η διαταραχή της εμμήνου ρύσεως σχετίζεται όχι τόσο με την ποσότητα, όσο με με την συχνότητα εμφάνισης της περιόδου π.χ. όταν μεσολαβεί μεγάλο διάστημα (>40 ημέρες) μεταξύ των περιόδων (αραιομηνόρροια).

 

Διαταραχές Περιόδου & Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι απαραίτητο για την παρακολούθηση και διερεύνηση των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως.

Αποτελεί απλή και πολύ αξιόπιστη μέθοδο για τη διάγνωση ινομυωμάτων, ενδομήτριων πολυπόδων, ενδομήτριας υπερπλασίας και αδενομύωσης, που μπορεί να προκαλέσουν μηνορραγία ή μητρορραγία. Ειδικά όσον αφορά στα ινομυώματα, ο γυναικολογικός υπέρηχος (και ιδιαίτερα ο 3-D τρισδιάστατος υπέρηχος) βοηθά στη χαρτογράφησή τους δηλ. στον καθορισμό της θέσης και του μεγέθους τους. Αυτό είναι απαραίτητα για να αποφασιστεί αν χρειάζεται θεραπεία και τι είδους.

Επίσης, με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα, κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις και στοιχεία από το ιστορικό της ασθενούς μπορεί να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, που μπορεί να συνδέεται με αραιομηνόρροια και υπογονιμότητα.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό