Με την αμνιοπαρακέντηση εξετάζουμε κύτταρα του αμνιακού υγρού. Αυτά τα κύτταρα είναι εμβρυϊκής προελεύσεως, άρα τα χρωμοσώματά τους είναι ίδια με αυτά του εμβρύου.

Πώς πραγματοποιείται η αμνιοπαρακέντηση;

Στην αμνιοπαρακέντηση εισάγουμε μια βελόνα στη μήτρα και γίνεται λήψη μιας μικρής ποσότητας αμνιακού υγρού. Η εξέταση γίνεται υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση. Το αμνιακό υγρό είναι εμβρυϊκά ούρα και η ποσότητα που αφαιρείται με την αμνιοπαρακέντηση αναπληρώνεται σε μερικές ώρες. Η δοκιμασία διαρκεί 1 λεπτό και στο τέλος ελέγχουμε ότι υπάρχει φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Τι να περιμένετε μετά την αμνιοπαρακέντηση

Για τις δυο πρώτες ημέρες μετά την αμνιοπαρακέντηση μπορεί να νιώσετε ενόχληση στην κοιλιά σαν πόνους περιόδου. Παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη μπορεί να βοηθήσουν. Αν έχετε έντονο πόνο, αιμορραγία, χάνετε υγρό διακολπικά ή έχετε πυρετό, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Πότε θα λάβω τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα για το σύνδρομο Down και άλλες σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι διαθέσιμα συνήθως μέσα σε 3 ημέρες. Τα αποτελέσματα για άλλα πιο σπάνια χρωμοσωμικά προβλήματα είναι διαθέσιμα σε 2 εβδομάδες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αμνιοπαρακέντησης;

Ο κίνδυνος αποβολής λόγω της αμνιοπαρακέντησης είναι περίπου 1% και είναι ίδιος με τον κίνδυνο από τη λήψη τροφοβάστης. Αν πρόκειται να αποβάλλετε λόγω της εξέτασης, αυτό θα γίνει στις επόμενες 5 ημέρες. Σε κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι όταν η αμνιοπαρακέντηση πραγματοποιείται πριν τις 16 εβδομάδες κύησης υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος το έμβρυο να αναπτύξει ραιβοϊπποποδία. Γι’ αυτό το λόγο η αμνιοπαρακέντηση δεν πρέπει ποτέ να πραγματοποιείται πριν τις 16 εβδομάδες.