Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης του εμβρύου και η μελέτη Doppler γίνεται από τις 24 εβδομάδες και μέχρι το τέλος της κύησης. Η εξέταση πρέπει να γίνεται από ιατρούς εξειδικευμένους στην εμβρυομητρική ιατρική γιατί εκτός από εξέταση της ανάπτυξης του εμβρύου αποτελεί και στοχευμένη εξέταση της ανατομίας του εμβρύου.
 

Τι ελέγχουμε

 • Την ανάπτυξη του εμβρύου
 • Μελέτη Doppler εμβρυϊκών και μητρικών αγγείων
 • Τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό
 • Τις εμβρυϊκές κινήσεις
 • Την ανατομία του εμβρύου

 

Ανάπτυξη του εμβρύου

Το τρίτο τρίμηνο (>28 εβδομάδες κύησης) είναι η καλύτερη περίοδος για να εξετάσουμε το μέγεθος του εμβρύου.

Το 90% των εμβρύων μεγαλώνει μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια. Ακόμη και σε περιπτώσεις που το έμβρυο είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία κύησης, η εγκυμοσύνη εξελίσσεται συνήθως καλά και το έμβρυο γεννιέται χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε έγκαιρα τα πολύ μικρά ή τα πολύ μεγάλα έμβρυα, ώστε να τίθενται υπό την κατάλληλη παρακολούθηση και να προλαμβάνονται πιθανές επιπλοκές.

 

Μελέτη Doppler εμβρυϊκών και μητρικών αγγείων

Η μελέτη Doppler είναι μέθοδος εξέτασης της ροής του αίματος σε αγγεία του εμβρύου (ομφαλική και μέση εγκεφαλική αρτηρία και φλεβώδης πόρος του ήπατος) και της μητέρας (μητριαίες αρτηρίες).

Η εξέταση μας δίνει πληροφορίες για την οξυγόνωση του εμβρύου και την παροχή αίματος από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό

 

Πλακούντας και αμνιακό υγρό

Ο πλακούντας είναι το όργανο μέσω του οποίου γίνεται η μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών από τη μητέρα στο έμβρυο. Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ελέγχουμε την σύσταση του πλακούντα αλλά και τη θέση του, καθώς εάν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά στη μήτρα (επιπωματικός πλακούντας) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον τοκετό.

Το αμνιακό υγρό περιβάλλει το έμβρυο και του επιτρέπει να κινείται και να αναπτύσσεται, το προστατεύει από το περιβάλλον και διευκολύνει την ωρίμανση των πνευμόνων και του γαστρεντερικού συστήματος. Το αμνιακο υγρό παράγεται από τους νεφρούς και τον πλακούντα. Η ποσότητά του αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό την κατάσταση αυτών των οργάνων.

 

Εμβρυϊκές κινήσεις

Έλεγχος της εμβρυϊκής κινητικότητας και εκτίμηση των αναπνευστικών κινήσεων του εμβρύου μας παρέχουν πληροφορίες για την καλή κατάσταση του εμβρύου.

 

Επανέλεγχος της ανατομίας του εμβρύου

Η καλύτερη περίοδος ελέγχου της ανατομίας του εμβρύου είναι το 2ο τρίμηνο (αναλυτικό υπερηχογράφημα Β επιπέδου). Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εμβρύου τα όργανα αναπτύσσονται και κάποιες ανωμαλίες μπορεί να γίνουν ορατές μόνο στο 3ο  τρίμηνο.

Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι:

 • Προβλήματα απο το νεφρό (υδρονέφρωση, δυσπλασία νεφρού)
 • Καρδιολογικές ανωμαλίες (στένωση αορτής ή πνευμονικής αρτηρίας, έλλειμμα μεσοκοιλιακού διαφράγματος, ραβδομύωμα)
 • Προβλήματα από τον εγκέφαλο (μικροκεφαλία, διάταση κοιλιών, αιμορραγία, ανεύρυσμα φλέβας Γαληνού, αραχνοειδείς κύστεις)
 • Διαφραγματικές ανωμαλίες (διαφραγματοκήλη)
 • Προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ατρησία δωδεκαδακτύλου, κοιλιακές κύστεις)
 • Σπανιότερα μπορει να εμφανισθούν κάποια σύνδρομα.

Αν και στο 3ο τρίμηνο δεν είναι συνήθως δυνατή η πλήρης εξέταση της εμβρυϊκής ανατομίας, ωστόσο γίνεται στοχευμένη εξέταση για παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανίζονται μετά από μια φυσιολογική εξέταση Β επιπέδου.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό