Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV ανήκει σε μια οικογένεια περισσότερων από 150 ιών. Οι διάφοροι τύποι του ιού διακρίνονται σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου, ανάλογα με τον κίνδυνο για καρκινογένεση.

Το HPV τεστ μπορεί να ανιχνεύσει τόσο υψηλού όσο και χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού. Η εξέταση για υψηλού κινδύνου τύπους (HRHPV) έχει σημαντική κλινική αξία για την αξιολόγηση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας.

 • Το HR-HPV τεστ ελέγχει για την παρουσία ιού HPV υψηλού κινδύνου και όχι τις αλλαγές στα κύτταρα.
 • Το HR-HPV τεστ μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το τεστ Παπανικολάου (cotesting)  ή αργότερα σαν συμπληρωματικός έλεγχος όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στο τεστ Παπανικολάου.

Πότε συστήνεται το HR-HPV τεστ;

Το HR-HPV τεστ συστήνεται στις εξής περιπτώσεις

 • Προληπτικός έλεγχος σε γυναίκες άνω των 30 ετών
  Το HR-HPV τεστ μπορεί να γίνει στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου (co-testing) αυξάνοντας την ικανότητα διάγνωσης προ-καρκινικών αλλοιώσεων. Η χρήση του για αυτόν τον λόγο συστήνεται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών.Σε γυναίκες κάτω των 30 ετών οι λοιμώξεις από HPV είναι πολύ συνηθισμένες χωρίς να προκαλούν πρόβλημα. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις θα υποχωρήσουν αυτόματα με τη βοήθεια της φυσικής άμυνας χωρίς να δημιουργήσουν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου.
 • Παθολογικό τεστ Παπανικολάου (ASCUS)
  Μερικές φορές το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου αναφέρεται ως ASCUS (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance). Πρόκειται για την παρουσία κυττάρων που δεν έχουν φυσιολογική εμφάνιση αλλά δεν έχουν και σαφή χαρακτηριστικά προ-καρκινικής αλλοίωσης, άρα είναι απροσδιορίστου σημασίας.Το HR-HPV τεστ βοηθά να προσδιοριστεί αν HPV υψηλού κινδύνου είναι η αιτία αυτών των αλλοιώσεων. Αν υπάρχει όντως παρουσία του ιού χρειάζεται να γίνουν περισσότερες εξετάσεις (π.χ. κολποσκοπηση).
 • Μετά από θεραπεία για προ-καρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο
  Το HR-HPV τεστ χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις για να ανιχνεύσει την παρουσία εμμένουσας λοίμωξης από HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Θετικό HR-HPV τεστ σημαίνει την παρουσία ενός ή περισσότερων υψηλού κινδύνου τύπων του ιού στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Αυτό δεν σημαίνει όμως απαραίτητα και την παρουσία αλλοιώσεων στα κύτταρα. Αυτές ανιχνεύονται με το τεστ Παπανικολάου.

 • HRHPV τεστ αρνητικό και φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου
  Χαμηλός κίνδυνος για προ-καρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στον έλεγχο ρουτίνας.
 • HRHPV τεστ αρνητικό και παθολογικό τεστ Παπανικολάου
  Δεν υπάρχει λοίμωξη από HR-HPV και η αιτία παθολογικού τεστ Παπανικολάου δεν είναι γνωστή. Συνιστάται κολποσκόπηση.
 • HRHPV τεστ θετικό και φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου
  Σημαίνει ότι ενώ υπάρχει λοίμωξη από HR-HPV δεν συνυπάρχουν αλλοιώσεις στα τραχηλικά κύτταρα. Οι επιλογές που υπάρχουν τότε είναι επανέλεγχος σε 6-12 μήνες με τεστ Παπανικολάου και HR-HPV τεστ, mRNA HPV τεστ ή ο άμεσος έλεγχος με κολποσκόπηση, ανάλογα με το ιστορικό και την ηλικία της γυναίκας.
 • HRHPV τεστ θετικό και παθολογικό τεστ Παπανικολάου
  Χρειάζεται να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, (π.χ. κολποσκόπηση)  για να προσδιοριστεί η ακριβής φύση των αλλοιώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις  ιστοσελίδες

www.bsccp.org.uk

www.asccp.org

www.hsccp.gr

Ενημερωθείτε από την Ιατρό