Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Στο κέντρο μας χρησιμοποιούμε μηχάνημα υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας όπου με τη χρήση ειδικού λογισμικού μπορούμε να έχουμε ακίνητη τρισδιάστατη απεικόνιση του εμβρύου (3D) ή να βλέπουμε το έμβρυο τρισδιάστατο να κινείται σε πραγματικό χρόνο (4D) όπως σε μία ταινία.

Η συνηθισμένη δισδιάστατη 2D υπερηχογραφική εικόνα μας δίνει τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το έμβρυο. Σε κάποιες σπάνιες ανωμαλίες το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε καλύτερα ορισμένα όργανα, ωστόσο είναι το δισδιάστατο υπερηχογράφημα που βασικά θα μας κατευθύνει στη διάγνωσή μας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας είναι ότι μας δίνει την ευχαρίστηση να δούμε πιο «πραγματικές» εικόνες του εμβρύου στο φυσικό του περιβάλλον.

Το υπερηχογράφημα 3D/ 4D μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης αρκεί η θέση του μωρού να είναι ευνοϊκή. Είναι σύνηθες να εκτελείται μεταξύ 20ης- 34ης εβδομάδας της κύησης.

Τα καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνονται αν το υπερηχογράφημα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27ης- 30ης εβδομάδας γιατί τότε η αναλογία διαστάσεων του μωρού προς την ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι η καταλληλότερη.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό