Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Γυναίκες με σταθερό κύκλο μεταξύ 26 – 28 ημερών κατά 90% έχουν ωορρηξία. Γυναίκες με κύκλους μεγαλύτερους των 35 ημερών και μικρότερους των 25 ημερών συνήθως έχουν πρόβλημα  ωορρηξίας.

Μέθοδοι για έλεγχο της ωορρηξίας

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μας βοηθούν να ελέγξουμε πότε γίνεται η ωορρηξία με αρκετά μεγάλη ακρίβεια. Κάποιες από αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι ενώ για άλλες είναι απαραίτητη η εξέταση από το γιατρό.

 1. Εξέταση της τραχηλικής βλέννης. Η τραχηλική βλέννη μια ημέρα περίπου πριν την ωορρηξία είναι διαυγής και έχει μεγάλη ελαστικότητα. Παρόλο που η δοκιμασία δεν είναι πολύ ακριβής, καθώς πολλές γυναίκες δεν παράγουν αρκετή ποσότητα βλέννης χωρίς να έχουν πρόβλημα, η ύπαρξή της είναι καλό σημάδι για να υπολογιστεί  η αναμενόμενη ωορρηξία.Η παραγωγή της βλέννης εμφανίζεται 10-24 ώρες πριν την ωορρηξία. Αμέσως μετά την ωορρηξία και με την αύξηση της προγεστερόνης στο αίμα, η βλέννη γίνεται λιγότερο διαυγής (λευκωπή) με μικρή ελαστικότητα.
 2. Τεστ ωορρηξίας
  Η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ανεύρεση της ακριβούς ημέρας ωορρηξίας είναι η ανίχνευση της LH στα ούρα 36 ώρες πριν από την ωορρηξία. Υπάρχουν διάφορα τεστ ούρων στο εμπόριο με τα οποία η γυναίκα μπορεί να εξετάσει τα ούρα της καθημερινά από την 9η ημέρα του κύκλου για την ανίχνευση της LH.Στις περισσότερες γυναίκες η έκκριση της ορμόνης γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και επομένως η ανίχνευσή της πραγματοποιείται με τα πρώτα πρωινά ούρα.Εφόσον το τεστ  δείξει θετικό για το κύμα της LH,  η γυναίκα θα πρέπει να έρθει σε επαφή την ίδια ημέρα και την επομένη. Αυτή η δοκιμασία είναι εύκολη και πολύ αξιόπιστη, καθώς αποδεικνύει μέχρι και 90% ότι η γυναίκα έχει ωορρηξία.
 1. Υπερηχογράφημα
  Υπερηχογράφημα την 9η ημέρα του κύκλου σε μια γυναίκα με κανονικούς κύκλους που κάνει συνήθως ωορρηξία, εμφανίζει την ύπαρξη ενός ωοθυλακίου περίπου 12-15 χιλ. Το ωοθυλάκιο αυτό τις περισσότερες φορές μεγαλώνει με ρυθμό 1-2 χιλ. την ημέρα έως ότου υπερβεί τα 18 χιλ., όπου συνήθως γίνεται η ωορρηξία.Με υπερηχογραφικό έλεγχο από την 9η ημέρα και σε τακτά χρονικά διαστήματα 2-3 ημερών, το ωοθυλάκιο θα αρχίσει να μεγαλώνει μέχρι τα 18-22 χιλ., όπου και συνήθως γίνεται η ωορρηξία.Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου έναντι των προηγουμένων είναι ότι η ωορρηξία αποδεικνύεται. Η εξέταση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και είναι απαραίτητο να διεξάγεται τουλάχιστον μια φορά σε κάθε γυναίκα με πρόβλημα υπογονιμότητας, ώστε να εξακριβώνεται η ύπαρξη ωορρηξίας.Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν το ωοθυλάκιο εξακολουθήσει να μεγαλώνει είτε λόγω ανεπαρκούς έκκρισης LH είτε λόγω άλλων ανωμαλιών, δεν γίνεται ωορρηξία. Σαν αποτέλεσμα δημιουργείται ένα άτρητο (κυστικό) ωοθυλάκιο ή ένα ωοθυλάκιο που συρρικνώνεται, χωρίς όμως να σπάσει.
 1. Μέτρηση προγεστερόνης
  Αμέσως μετά την ωορρηξία το ωοθυλάκιο θα παράγει προγεστερόνη. Η προγεστερόνη αυξάνεται προοδευτικά για τις επόμενες 7 ημέρες και φτάνει στο μέγιστη τιμή την 7η ημέρα μετά την ωορρηξία. Επομένως, η μέτρηση προγεστερόνης την 21η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών, μπορεί να εξακριβώσει με αρκετή σιγουριά την ύπαρξη ωορρηξίας.Μια φυσιολογική τιμή προγεστερόνης είναι μεγαλύτερη των 15ng/ml.Σε γυναίκες με κύκλους μικρότερους ή μεγαλύτερους των 28 ημερών, η μέτρηση της προγεστερόνης θα πρέπει να γίνεται 7 ημέρες πριν την αναμενόμενη έμμηνο ρύση.
 1. Μέτρηση της θερμοκρασίας
  Μια άλλη φυσική μέθοδος επιβεβαίωσης ωορρηκτικών κύκλων είναι η λήψη της θερμοκρασίας. Ως μέθοδος είναι αρκετά χρονοβόρος και προκαλεί άγχος, αφού η γυναίκα θα πρέπει να μετράει την θερμοκρασία της σε καθημερινή βάση σε όλη την διάρκεια του κύκλου.Η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή τις πρώτες ημέρες του κύκλου, ενώ 24 ώρες πριν την ωορρηξία συνήθως υπάρχει μια μικρή πτώση της που συνοδεύεται από αύξησή της την επόμενη ημέρα. Σε ωορρηκτικούς κύκλους η αύξηση της θερμοκρασίας παρατείνεται για αρκετές ημέρες και είναι αποτέλεσμα έκκρισης προγεστερόνης.Η θερμοκρασία θα πρέπει να μετράται κάθε πρωί από το στόμα πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα, αφού ακόμη και το πλύσιμο των δοντιών μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Το θερμόμετρο τοποθετείται κάτω από την γλώσσα για περίπου 3 λεπτά. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1-2 δέκατα °C και η αύξηση μετά την ωορρηξία είναι περίπου 2-3 δέκατα °C.Η μέθοδος αυτή δυστυχώς δεν είναι πολύ αξιόπιστη. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η εξακρίβωση της ημέρας της ωορρηξίας γίνεται μετά την ωορρηξία.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό