Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Η εγκυμοσύνη και η γέννηση του παιδιού σας είναι μια μοναδική εμπειρία που σας ανήκει αποκλειστικά και σε μεγάλο βαθμό μπορείτε να τη βιώσετε όπως επιθυμείτε. Ο τοκετός δεν υπήρξε ποτέ τόσο ασφαλής όσο σήμερα, με τη συμβολή της σύγχρονης ιατρικής στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, αλλά και στη διαχείριση των ωδινών της γέννας.

Η κα. Ιωάννα Τσουμπού ειδικεύθηκε στη Μαιευτική και Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μεγάλη Βρετανία σε μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (>5000 τοκετούς/έτος). Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου που οδήγησε στην “Πιστοποίηση εξειδίκευσης στη μαιευτική υψηλού κινδύνου” (Advanced Skills Training Module in Advanced Labour Ward Practice) από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (RCOG).

Η ιατρός είναι κοντά σας σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και του τοκετού για να αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα και τις δικαιολογημένες ανησυχίες σας. Πιστεύει στην εξατομίκευση της φροντίδας, αφού κάθε έγκυος και κάθε έμβρυο είναι μοναδικά. Ταυτόχρονα, αποτελεί προτεραιότητά της η παροχή υψηλού επιπέδου παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, βάσει των τελευταίων διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Ο φυσιολογικός τοκετός, χωρίς άσκοπες ιατρικές παρεμβάσεις, είναι ο στόχος μας όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός.

Σε περίπτωση που έχετε γεννήσει με καισαρική τομή στο παρελθόν, μπορεί να θέλετε να προσπαθήσετε για κολπικό τοκετό (VBAC) στην επόμενη εγκυμοσύνη αντί για προγραμματισμένη καισαρική. Η επιλογή του τρόπου που θα γεννήσετε βασίζεται στο δικό σας μοναδικό ιστορικό και στις ιδιαιτερότητες της εγκυμοσύνης σας.

Η ιατρός θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές και θα σας στηρίξει σε όλη την πορεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό