Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Η Louise Brown, το πρώτο μωρό που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση το 1978 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήρθε στον κόσμο χάρη στη διαδικασία του φυσικού κύκλου.

Η παρακολούθηση του φυσικού κύκλου της γυναίκας γίνεται με μια σειρά ενδοκολπικών υπερηχογραφημάτων με τα οποία μετρούμε το μέγεθος και την ανάπτυξη των ωαρίων καθώς και το πάχος του ενδομητρίου.  Ο έλεγχος ξεκινά από την 1η-3η ημέρα του κύκλου με σκοπό να προσδιοριστεί πότε θα γίνει ωορρηξία.

Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη, δίνονται οδηγίες για τον καλύτερο χρόνο προγραμματισμένης επαφής στο σπίτι. Μερικές φορές η διαδικασία της ωορρηξίας μπορεί να ενισχυθεί και με μία ένεση χοριακής γοναδοτροφίνης (π.χ. Pregnyl ή Ovitrelle) που βοηθά την τελική ωρίμανση του ωαρίου.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί ωοληψία και στη συνέχεια γονιμοποίηση στο εργαστήριο, όπως και σε έναν Κύκλο Εξωσωματικής, χωρίς όμως να έχει πραγματοποιηθεί διέγερση ωοθηκών με φάρμακα.

Για ποιες γυναίκες προτείνεται;

Η μέθοδος αυτή είναι η ηπιότερη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και είναι κατάλληλη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν επιτρέπεται να λάβουν φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών
  • Γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο
  • Ζευγάρια που λόγω συνθηκών ζωής και πίεσης χρόνου θέλουν να βελτιστοποιήσουν τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης, προγραμματίζοντας σωστότερα τις επαφές τους

Βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει κάποια άλλη αιτία γυναικείας ή ανδρικής υπογονιμότητας.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό