Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Το τρισδιάστατο 3D υπερηχογραφήμα είναι ένα είδος υπερηχογραφήματος που χρησιμοποιεί κύματα ίδιας έντασης με τον παραδοσιακό δισδιάστατο υπέρηχο τα οποία όμως στέλνονται υπό διαφορετικές γωνίες. Τα κύματα αυτά αναλύονται από το λογισμικό ενός υπερσύγχρονου συστήματος που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων των γυναικολογικών οργάνων. Το 3D υπερηχογράφημα μας επιτρέπει να βλέπουμε το πλάτος, το μήκος και το βάθος των εικόνων, χωρίς όμως την παρουσία κίνησης.

Σε τι υπερτερεί σε σχέση με το δισδιάτατο υπερηχογράφημα;

Ενας γυναικολόγος με εξειδίκευση στη γυναικολογική υπερηχογραφία είναι δυνατό να διαγνώσει κάθε παθολογία της μήτρας με το δισδιάστατο υπερηχογράφημα.

Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις χρειάζεται τη βοήθεια της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας, κυρίως για να επιβεβαιώσει μια διάγνωση που έχει ήδη τεθεί με τη δισδιάστατη υπερηχογραφία.

Η απεικόνιση του μεγέθους και της ακριβούς θέσης της βλάβης (π.χ. σε περιπτώσεις υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων) είναι πολύ σημαντική καθώς μας βοηθά να αποφασίσουμε ποια χειρουργική προσέγγιση είναι πιο κατάλληλη (υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση).

Η τρισδιάστατη υπερηχογραφική απεικόνιση συμβάλει στο να κατανοήσει και η γυναίκα το είδος της παθολογίας. Λόγω της πολυεπίπεδης παρουσίασης η γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα το μέγεθος και το είδος της παθολογίας από ότι με τη δισδιάστατη υπερηχογραφία.

Ενδείξεις

Γυναίκες με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών, αιμορραγιών λόγω ινομυωμάτων και υπογονιμότητας πρέπει να ελέγχονται με τρισδιάστατο (3D) γυναικολογικό υπερηχογράφημα.

Το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα είναι η μέθοδος εκλογής για τη διάγνωση συγγενών ανωμαλιών της μήτρας.

Μπορεί επίσης να εξετάσει για την παρουσία ενδομήτριων συμφύσεων που δημιουργούνται μετά από χειρουργική επέμβαση στη μήτρα (π.χ. απόξεση), αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής και υπογονιμότητας.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση

Η εξέταση πραγματοποιείται κατά προτίμηση στο 2ο μισό του κύκλου και διαρκεί όσο και το απλό υπερηχογράφημα.

Η διάγνωση γίνεται αμέσως και δεν απαιτείται η χρήση φαρμάκων ή σκιαγραφικών.

Γιατί να μας προτιμήσετε

Στα ιατρεία μας διαθέτουμε υπερσύγχρονους υπερηχοτομογράφους Voluson E6 και S8  της  General Electric με δυνατότητα 3D απεικόνισης της μήτρας.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός σε συνδυασμό με την άρτια εκπαίδευση της ιατρού εγγυώνται αξιοπιστία στη διάγνωση και στις προτεινόμενες θεραπευτικές μεθόδους.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό