Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Η υπερηχογραφική εξέταση της αρχόμενης κύησης διεξάγεται συνήθως με διακολπικό υπέρηχο στις 6-10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ο σκοπός αυτής της εξέτασης είναι να δείξει:

Η κύηση αναπτύσσεται στη μήτρα

Είναι πολύ σημαντικό να απεικονιστεί η κύηση σε σωστή θέση μέσα στη μήτρα και να αποκλεισθεί η εξωμήτριος κύηση. Σε περίπτωση αμφιβολίας είναι απαραίτητο να γίνουν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις και επανέλεγχος.

Η κύηση είναι μακρυά από την ουλή της καισαρικής τομής

Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή στο παρελθόν πρέπει να ελέγξουμε ότι η κύηση δεν αναπτύσσεται στην ουλή που έχει δημιουργηθεί από την καισαρική.

Η διάγνωση αυτής της επιπλοκής είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς κύηση που αναπτύσσεται στην ουλή της καισαρική τομής δεν θεωρείται φυσιολογική και συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας.

Τον αριθμό των εμβρύων

Η υπερηχογραφική εξέταση στις 7-10 εβδομάδες κύησης είναι η καλύτερη μέθοδος για να αξιολογηθεί αν πρόκειται για μονήρη ή πολύδυμη κύηση και αν τα έμβρυα μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα σε περίπτωση πολύδυμης κύησης.

Η  κύηση εξελίσσεται φυσιολογικά

Είναι ιδιαίτερα σημαντική εξέταση για τις γυναίκες που έχουν πόνο ή αιμορραγία και αυτές που στο παρελθόν είχαν αποβολή ή εξωμήτριο κύηση.

Εξέταση της μήτρας και των ωοθηκών

Η εξέταση της αρχόμενη κύησης είναι μια μοναδική ευκαρία, ειδικά για γυναίκες που δεν έχουν συχνό γυναικολογικό έλεγχο, να εξετάσουμε τις ωοθήκες για την ύπαρξη κύστεων ή άλλης παθολογίας. Επίσης, κατά την αρχόμενη κύηση είναι δυνατό να αξιολογήσουμε το σχήμα της μήτρας και να αποκλείσουμε συγγενείς ανωμαλίες όπως δίκερο μήτρα.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό