Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος εξειδικευμένη στην εμβρυομητρική ιατρική.


Υστεροσκόπηση είναι η μέθοδος της ενδοσκοπικής χειρουργικής με την οποία ελέγχεται το εσωτερικό της κοιλότητα της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο.

Η επέμβαση διενεργείται με τη βοήθεια ενός λεπτού τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο) που εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα.

Υπάρχουν δύο είδη υστεροσκόπησης η διαγνωστική και η επεμβατική.

Διαγνωστική υστεροσκόπηση

Ενα πολύ λεπτό τηλεσκόπιο (περίπου 3 χιλιοστά) εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο  στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση ενδείκνυται όταν υπάρχει υπερηχογραφική υποψία για ενδομήτρια παθολογία, δηλαδή πολύποδα ή ινομύωμα στην κοιλότητα της μήτρας, σε αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και σε αιμορραγίες στην κλιμακτήριο.

Πλεονεκτεί σε σχέση με «τυφλές μεθόδους»  όπως η απλή απόξεση της μήτρας καθώς μπορούμε να αποδείξουμε την υπαρξη της βλάβης και να την αφαιρέσουμε.

Επεμβατική υστεροσκόπηση

Το οπτικό εργαλείο που εισάγεται δια μέσω του κόλπου στη μήτρα έχει μεγαλύτερο πάχος ανάλογα με την εκάστοτε επέμβαση. Με τη χρήση μικρών εργαλείων και χωρίς τομές, μπορεί να γίνει αφαίρεση ινομυωμάτων που προβάλουν στην κοιλότητα της μήτρας (υποβλεννογόνια ινομυώματα) και πολυπόδων του ενδομητρίου, λύση ενδομήτριων συμφύσεων και να διορθωθούν συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας, όπως το διάφραγμα μήτρας.