Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Υστεροσκόπηση είναι η μέθοδος της ενδοσκοπικής χειρουργικής με την οποία ελέγχεται το εσωτερικό της κοιλότητα της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο. Η υστεροσκόπηση μας επιτρέπει να εξετάσουμε το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας (π.χ. πολύποδας ενδομητρίου), την τραχηλική κοιλότητα και τα στόμια των σαλπίγγων στην μήτρα. Η επέμβαση διενεργείται με τη βοήθεια ενός λεπτού τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο) που εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, χωρίς τομές.

Υπάρχουν δύο είδη υστεροσκόπησης η διαγνωστική και η επεμβατική.

 

Διαγνωστική υστεροσκόπηση

Ένα πολύ λεπτό τηλεσκόπιο (περίπου 3 χιλιοστά) εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο  στην κοιλότητα της μήτρας. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • υπερηχογραφική υποψία για ενδομήτρια παθολογία, δηλαδή πολύποδα ή ινομύωμα στην κοιλότητα της μήτρας
  • αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • αιιμορραγία στην εμμηνόπαυση
  • υποψία ενδομήτριων συμφύσεων
  • αφαίρεση ενδομήτριου σπειράματος (σπιράλ)

Πλεονεκτεί σε σχέση με «τυφλές μεθόδους»  όπως η απλή απόξεση της μήτρας, καθώς μπορούμε να αποδείξουμε την υπαρξη της βλάβης και να την αφαιρέσουμε.

 

Επεμβατική υστεροσκόπηση

Το οπτικό εργαλείο που εισάγεται διά μέσω του κόλπου στη μήτρα έχει μεγαλύτερο πάχος ανάλογα με την εκάστοτε επέμβαση. Με τη χρήση μικρών εργαλείων και χωρίς τομές, μπορεί να γίνει:

  • αφαίρεση ινομυωμάτωνπου προβάλουν στην κοιλότητα της μήτρας (υποβλεννογόνια ινομυώματα)
  • αφαίρεση πολυπόδωντου ενδομητρίου
  • λύση ενδομήτριων συμφύσεων
  • διόρθωση συγγενών ανωμαλίες της μήτρας, όπως το διάφραγμα μήτρας

Ενημερωθείτε από την Ιατρό

Υστεροσκόπηση ή απόξεση;

Η υστεροσκόπηση πλεονεκτεί έναντι της ενδομήτριας απόξεσης όταν υποψιαζόμαστε εντοπισμένη βλάβη δηλ. πολύποδα ή υποβλεννογόνιο ινομύωμα. Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να δούμε τη βλάβη και να την αφαιρέσουμε, ενώ η απόξεση είναι «τυφλή» μέθοδος με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να μην αφαιρεθεί πλήρως η ενδομήτρια παθολογία.

 

Σε ποια φάση του κύκλου γίνεται η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι προτιμητέο να πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα μετά το πέρας της έμμηνου ρύσεως, όπου μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα το ενδομήτριο.

 

Προετοιμασία πριν την υστεροσκόπηση

Εφόσον θα πάρετε αναισθησία (γενική ή μέθη), θα σας ζητηθεί να είστε νηστική και να μην έχετε πιει για 8-10 ώρες πριν από την επέμβαση. Εάν παίρνετε φάρμακα συζητήστε με τον ιατρό σας για την λήψη τους.

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης και το ιατρικό ιστορικό σας μπορεί να ζητηθούν κάποιες εξετάσεις αίματος ή ειδικός έλεγχος (καρδιολογικός, ακτινογραφία θώρακος)

 

Επιπλοκές υστεροσκόπησης

Οι πιο συχνές επιπλοκές της υστεροσκόπησης είναι η αιμορραγία και ο πόνος.

Πολύ σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή οπή στο τοίχωμα της μήτρας από το υστεροσκόπιο. Αν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο μια ολόκληρη ημέρα. Είναι επίσης δυνατό, αν και σπάνιο, να αναπτυχθεί μόλυνση της μήτρας.

 

Ανάρρωση μετά την υστεροσκόπηση

Η ανάρρωση μετά την υστεροσκόπηση είναι γρήγορη και σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές κατά την μετεγχειρητική πορεία. Καθώς δεν δημιουργούνται τομές η γυναίκα μπορεί, αφού αναρρώσει από τη νάρκωση (2 με 3 ώρες μετά την επέμβαση), να πάει σπίτι της και να επιστρέψει στις δραστηριότητές της από την επόμενη ημέρα. Συνιστάται να είναι κάποιος μαζί σας για να σας συνοδέψει και κάποιος συγγενής ή φίλος να μείνει μαζί σας για τις πρώτες 24 ώρες, σε περίπτωση που νιώθετε ζάλη ή εμφανίσετε κάποια επιπλοκή.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό

Θα έχετε πόνο μετά την υστεροσκόπηση;

Ενδέχεται να αισθανθείτε «πόνους περιόδου», πρήξιμο και κράμπες χαμηλά στην κοιλιά. Μπορεί αν κριθεί απαραίτητο να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα τις πρώτες 2 ημέρες.

 

Πόσο κρατάει το αίμα μετά την υστεροσκόπηση;

Ήπια κολπική αιμόρροια είναι συνηθισμένη και θα πρέπει να σταματήσει το πολύ σε 7 ημέρες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σερβιέτες και όχι ταμπόν.

 

Σεξουαλική επαφή μετά την υστεροσκόπηση

Καλό είναι να απέχετε από τις επαφές το διάστημα που έχετε αιμορραγία ή αν έχετε κάποια επιπλοκή.

 

Πότε θα έχετε περίοδο μετά την υστεροσκόπηση;

Η περίοδος μετά την υστεροσκόπηση συνήθως έρχεται στην αναμενόμενη ημερομηνία, καθώς η επέμβαση δεν επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας.

 

Ποιο το κόστος της υστεροσκόπησης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης, την ενδεχόμενη μερική κάλυψη από Δημόσιο, ή και ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα (εφόσον υπάρχει), καθώς και τον τύπο δωματίου που επιλέγει η ασθενής για να νοσηλευτεί. Για πληροφορίες για την δική σας περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.