ετήσιο ραντεβού στον γυναικολόγο

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», Ιπποκράτης 460-370 π.Χ.

Ο γυναικολογικός έλεγχος αφορά σε απλές και ανώδυνες εξετάσεις όπως το τεστ Παπανικολάου και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα που μπορούν να εντοπίσουν κάθε είδους γυναικολογική παθολογία σε αρχικό στάδιο, ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Επί ενδείξεων μπορεί να χρειαστούν εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η κολποσκόπηση.

Η αξία του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου έχει αρχίσει πια να εδραιώνεται στη συνείδηση των γυναικών μέσα από παραδείγματα που αφορούν είτε στις ίδιες είτε σε φιλικά τους πρόσωπα.

Τεστ Pap

Το τεστ Pap αποτελεί μια ασφαλή, ανώδυνη γυναικολογική εξέταση, η οποία σώζει χιλιάδες ζωές στον πλανήτη κάθε χρόνο. Αφορά στη λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια μίας μικρής σπάτουλας και μιας βούρτσας και αποσκοπεί στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το δείγμα του τεστ ΠΑΠ εξετάζεται από ειδικό ιατρό (κυτταρολόγο) για να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, ανώμαλα κύτταρα π.χ. κύτταρα που εμφανίζουν λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Με αυτόν τον τρόπο ανιχνεύονται πρώιμες κυτταρικές αλλοιώσεις που αν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλα, υπάρχει η πιθανότητα να εξαλλαγούν σε καρκινικά κύτταρα με το πέρασμα του χρόνου.

Κολποσκόπηση

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει περαιτέρω εξετάσεις, όπως η κολποσκόπηση αν εντοπιστούν:

 • Παθολογικά ευρήματα στο τεστ Παπανικολάου
 • HPV υψηλού κινδύνου (HR-HPV)
 • Αλλοιώσεις στον τράχηλο, τον κόλπο ή το αιδοίο

Κατά την κολποσκόπηση ο γιατρός χρησιμοποιεί το κολποσκόπιο με το οποίο εξετάζεται ο τράχηλος με μεγεθυντικό φακό. Η διαδικασία, που διαρκεί περίπου 10 λεπτά, συνεχίζεται με την εφαρμογή ειδικού υγρού στον τράχηλο για ανίχνευση πιθανών βλαβών. Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει στο ιατρείο μικρή βιοψία από τον τράχηλο, η οποία αποστέλεται σε ειδικό εργαστήριο.

Η κολποσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικά πιστοποιημένο γιατρό. Η κα Τσουμπού είναι πιστοποιημένη για τη διενέργεια διαγνωστικής και θεραπευτικής κολποσκόπησης από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου (BSCCP) και από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου (HSCCP).

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη διάθεση του σύγχρονου γυναικολόγου και αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου. Ο ρόλος του είναι να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει μια διάγνωση που υποψιαζόμαστε βάσει των κλινικών ευρημάτων και να βοηθήσει να αποφασίσουμε αν η γυναίκα χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις ή θεραπεία.

Αξιολόγηση και αντιμετώπιση παθολογίας της μήτρας

 • ινομυώματα
 • αδενομύωση
 • πολύποδες ενδομητρίου
 • υπερπλάσια ενδομητρίου
 • συγγενείς ανωμαλίες μήτρας

Αξιολόγηση και αντιμετώπιση ωοθηκικής παθολογίας

 • ενδομητρίωση
 • καλοήθεις και κακοήθεις κύστεις και όγκοι ωοθηκών
 • πολυκυστικές ωοθήκες

Η σημαντική εμπειρία που απέκτησε η κα Τσουμπού κατά την εξειδίκευσή της στη γυναικολογική υπερηχογραφία στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου King’s College του Λονδίνου οδήγησε σε πιστοποίηση και απόκτηση επάρκειας από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας (RCOG).

Η ιατρός είναι επίσης πιστοποιημένη μετά από εξετάσεις, και από το Eλληνικό Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια και έκδοση πορίσματος μαιευτικών και γυναικολογικών υπερηχογραφημάτων.

Τα ιατρεία διαθέτουν υπερσύγχρονους υπερηχοτομογράφους Voluson E6 και S8 της General Electric με ειδικές προδιαγραφές και προγράμματα (π.χ.3-D τρισδιάστατη απεικόνιση) για τέλεση γυναικολογικών υπερηχογραφημάτων. Η άρτια εκπαίδευση της ιατρού και ο εξελιγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Προγραμματίστε και εσείς το δικό σας ραντεβού με τη Γυναικολόγο, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές. Η δρ. Ιωάννα Τσουμπού διατηρεί ιατρεία σε Αθήνα και Αίγιο.

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Χειρουργός Ιωάννα Τσουμπού