Μάθετε τα πάντα για τον προγεννητικό έλεγχο

Η αρχή κάθε εγκυμοσύνης, και ειδικά της πρώτης εγκυμοσύνης, προκαλεί ένα κράμα συναισθημάτων. Χαρά, ενθουσιασμός, ανυπομονησία, αγωνία και σίγουρα άγχος εναλλάσσονται το ίδιο έντονα και με την ίδια συχνότητα.

Το κλειδί για μια ήρεμη και επιτυχημένη εγκυμοσύνη είναι η επιλογή έμπειρου γυναικολόγου που θα διαθέτει σημαντική κλινική εμπειρία αλλά και ενσυναίσθηση, ώστε να στηρίξει και να κατανοήσει τις ανάγκες κάθε γυναίκας σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης της.

Στα πρώτα ραντεβού με το γυναικολόγο η έγκυος θα ενημερωθεί για τις εξετάσεις Προγεννητικού Ελέγχου. Η ποιότητα και η αξία του γυναικολόγου θα φανούν από το πώς θα την κατευθύνει στην επιλογή των σωστών εξετάσεων και πώς θα την βοηθήσει στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους.

Τι περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνη, διαφοροποιούνται και οι προτεινόμενες εξετάσεις.

Οι εξετάσεις του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις όπως γενική αίματος, ομάδα αίματος και παράγοντα Rhesus, εξέταση ούρων, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εξετάσεις για τη λειτουργία θυρεοειδούς, για AIDS, σύφιλη, ηπατίτιδα C, τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοϊό, για μεταλλάξεις κυστικής ίνωσης και την ιδιαίτερα σημαντική εξέταση της Αυχενικής Διαφάνειας.

Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας αποτελεί υπερηχογραφική εξέταση που πραγματοποιείται συνήθως διακοιλιακά. Συμπεριλαμβάνει και λήψη αίματος από την έγκυο για την εξέταση ειδικών ορμονών (PAPP-A, βhCG,PIGF). Τα αποτελέσματα της αιματολογικής εξέτασης συνυπολογίζονται με τα υπερηχογραφικά ευρήματα και την ηλικία της εγκύου για τον υπολογισμό του κινδύνου χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Σκοπός της εξέτασης είναι ο προσδιορισμός της ηλικίας της κύησης, η εκτίμηση της πιθανότητας το έμβρυο να έχει σύνδρομο Down ή άλλη χρωμοσωμική ανωμαλία, ο πρώιμος έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου, ο υπολογισμός πιθανότητας πρόωρου τοκετού και ανάπτυξης προεκλαμψίας.

Στο δεύτερο τρίμηνο η έγκυος θα πραγματοποιήσει μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές εξετάσεις, όπως:

  • Υπερηχογράφημα Β-Επιπέδου, το οποίο ελέγχει κάθε όργανο του εμβρύου, προβλέπει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού μετά από μέτρηση του τραχήλου της μήτρας και την πιθανότητα ανάπτυξης προ-εκλαμψίας ή υπολειπόμενης εμβρυϊκής ανάπτυξης μέσω της ροής στα μητριαία αγγεία της εγκύου.
  • Καμπύλη Σακχάρου για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη κύησης. Ο πλακούντας κατά την κύηση παράγει ορμόνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό του σακχάρου αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Στο τρίτο τρίμηνο πραγματοποιείται η ειδική εξέταση Εμβρυϊκής Ανάπτυξης– Doppler με το οποίο εξετάζουμε την ανάπτυξη του εμβρύου, τις ροές Doppler σε συγκεκριμένα αγγεία του εμβρύου και της μητέρας, τις εμβρυϊκές κινήσεις, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό.

Οι εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου μπορεί να είναι συγκεκριμένες, αλλά παραμένει στην κρίση του γυναικολόγου αν χρειάζεται να διαφοροποιηθούν ανά περίπτωση.

Επικοινωνήστε με τα ιατρεία μας σε Αθήνα και Αίγιο για να προγραμματίσουμε το δικό σας ραντεβού και να προτείνουμε εξατομικευμένες εξετάσεις και συμβουλές.

 

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Χειρουργός Ιωάννα Τσουμπού