Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Καθ’ έξιν αποβολές εμφανίζονται στο 1-2% των ζευγαριών. Θεωρούμε ότι ένα ζευγάρι έχει ιστορικό καθ΄ έξιν αποβολών όταν συμβαίνουν  δύο ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

  1. Προχωρημένη ηλικία της γυναίκας ή/και του άνδρα είναι ανεξάρτητοι προδιαθεσικοί παράγοντες για αποβολή. Ο κίνδυνος αυξάνεται ειδικά για γυναίκες άνω των 35 ετών και άνδρες άνω των 40 ετών.
  2. Ιστορικό αποβολών
  3. Συγγενής ή επίκτητη θρομβοφιλία
  4. Χρωμοσωμικές εμβρυϊκές ανωμαλίες
  5. Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του άνδρα ή της γυναίκας
  6. Συγγενείς ανωμαλίες μήτρας
  7. Παχυσαρκία
  8. Σακχαρώδης διαβήτης
  9. Διαταραχές του θυρεοειδούς
  10. Κάπνισμα

Ειδικά για τις αποβολές 2ο τριμήνου ενοχοποιούνται και άλλοι παράγοντες

  • Ανεπάρκεια τραχήλου μήτρας
  • Βακτηριακή κολπίτιδα

Σε πολλές όμως περιπτώσεις οι καθ΄εξιν αποβολές είναι ανεξήγητες δηλαδή δεν ανευρίσκεται το αίτιο.

Προτεινόμενες εξετάσεις

  1. Καρυότυπος εμβρύου
    Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου είναι η πιο συχνή αιτία αποβολών 1ου τριμήνου.
  2. Καρυότυπος ζεύγους
    Σε 2-5% των ζευγαριών με ιστορικό καθ΄’εξιν αποβολών, σε σύγκριση με 0.7% του γενικού πληθυσμού, είτε ο πατέρας είτε η μητέρα είναι υγιείς φορείς μια εξισσοροπημένης μετάλλαξης. Ο κινδυνος χρωμοσωμιακής ανωμαλίας στο έμβρυο είναι 5-10%.
  3. Τρισδιάστατο (3-D) γυναικολογικό υπερηχογράφημα
    Οι συγγενείς ανωμαλίες του σχήματος της μήτρας είναι πιο συχνές σε γυναίκες με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών. Το 3-D γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι απαραίτητο για τη διάγνωση των συγγενών ανατομικών ανωμαλιών της μήτρας όπως διάφραμα μήτρας, δίκερος ή δίδελφυς μήτρα.
  4. Έλεγχος για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
    Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι μια μορφή θρομβοφιλίας που εμφανίζεται στο 15% των γυναικών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών. Για τη διάγνωσή του απαιτείται ειδική αιματολογική εξέταση και σχετικό ιστορικό. Είναι η πιο συχνή αίτια καθ΄εξιν αποβολών για την οποία υπάρχει θεραπεία.
  5. Έλεγχος για ενδοκρινολογικές διαταραχές
    Διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ακόμη και ήπιες, συνδέονται με καθ΄έξιν αποβολές. Συνιστάται οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να έχουν TSH<2.5 mIU/L.Γυναίκες με αρρύθμιστο διαβήτη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών και συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου.
  1. Μέτρηση μήκους τραχήλου μήτρας
    Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας που παραμένει κλειστό στη διάρκεια της κύησης και ανοίγει στον τοκετό. Αν αρχίσει να κονταίνει πολύ νωρίς αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολής 2ου τριμήνου.Η μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας πρέπει να γίνεται διακολπικά από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό. Η ιατρός, μετά από ειδική εκπαίδευση στο Harris Birthright Centre of Fetal Medicine του King’s College Hospital του Λονδίνου, είναι πιστοποιημένη από το Fetal Medicine Foundation για τη διακολπική μέτρηση του τραχήλου της μήτρας και την αξιολόγηση του κινδύνου πρόωρου τοκετού.Η εξέταση πραγματοποιείται στο 1ο τρίμηνο κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας και κατά την εξέταση ανατομίας του εμβρύου Β επιπέδου στις 21-24 εβδομάδες. Ανάλογα με το ιστορικό μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί και πριν την εξέταση Β επιπέδου π.χ. στις 16-18 εβδομάδες κύησης

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των ζευγαριών με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

  • Ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών
    Όλα τα ζευγάρια με ισοζυγισμένες ανωμαλίες καρυοτύπου πρέπει να παραπέμπονται για γενετική συμβουλευτική ώστε να συζητηθούν πιθανές θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως η προεμφυτευτική διάγνωση (PGD) ή διαγνωστικές όπως η λήψη τροφοβλάστης (CVS) σε μελλοντική κύηση.Όταν ο καρυότυπος του εμβρύου είναι παθολογικός το αποτέλεσμα μιας μελλοντικής κύησης είναι συνήθως θετικό, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα περιστατικά αυτά είναι μεμονωμένα.
  • Συγγενείς ανωμαλίες του σχήματος της μήτρας
    Η αντιμετώπιση των συγγενών ανωμαλιών του σχήματος της μήτρας εξαρτάται από τον τύπο και το ιστορικό της γυναίκας.Για γυναίκες με ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών που έχουν διάφραγμα μήτρας συνήθως συνιστάται υστεροσκοπική διόρθωση του διαφράγματος.Η επιδιόρθωση της δίκερου μήτρας απαιτεί ανοικτό χειρουγείο (μητροπλαστική) και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη, άρα δεν συνιστάται.

    Η δίδελφυς και μονόκερος μήτρα συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικές μήτρες και δεν χρειάζονται επέμβαση.

  • Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
    Οι γυναίκες με διεγνωσμένο αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και παρακολούθησης σε συνεργασία με αιματολόγο.
  • Διαταραχές θυρεοειδούς και μεταβολισμού σακχάρου
    Οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ακόμη και ήπιες, πρέπει να ρυθμίζονται. Συνιστάται οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν και στο 1ο τρίμηνο της κύησης να έχουν TSH<2.5 mIU/L. Αντίστοιχα γυναίκες με διαβήτη ή αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη συνιστάται να προσπαθούν για εγκυμοσύνη αφού έχουν ρυθμίσει το μεταβολισμό σακχάρου.
  • Ανεπάρκεια τραχήλου
    Σε γυναίκες με ιστορικό αποβολής 2ου τριμήνου και κοντό τράχηλο μπορεί να είναι απαραίτητη η περίδεση του τραχήλου.
  • Ανεξήγητες καθ΄έξιν αποβολές
    Για μια μεγάλη κατηγορία ζευγαριών (περίπου 50%) δεν ανευρίσκεται αίτιο για τις καθ΄έξιν αποβολές. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ψυχολογική υποστήριξη και η υιοθέτηση υγιέστερου τρόπου ζωής (απώλεια βάρους, άσκηση, διακοπή καπνίσματος, έλεγχος του άγχους, περιορισμός στη κατανάλωση αλκόολ) είναι πολύ σημαντικά για την αύξηση των πιθανοτήτων για μια υγιή κύηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες

www.eshre.eu

www.rcog.org.uk

Ενημερωθείτε από την Ιατρό