Η ενδομητρική σπερματέγχυση (IUI) είναι η μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία το σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα με τη βοήθεια ειδικού καθετήρα. Μπορεί να γίνει σπερματέγχυση σε φυσικό κύκλο ή μετά από λήψη ορμονών από τη γυναίκα και διέγερση των ωοθηκών.
Ενδείξεις
Η ενδομητρική σπερματέγχυση είναι κατάλληλη στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Σε ζευγάρια που ο άνδρας έχει ήπιες διαταραχέςτου σπἐρματος. Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις με σοβαρότερα προβλήματα του σπέρματος.
- Σε γυναίκες που υποβάλλονται σε διέγερση των ωοθηκώνκαι πρόκληση ωορρηξίας.
- Σε πιθανά προβλήματα στο επίπεδο του τραχήλου, όπως οι συμφύσεις και η ούλωση στο επίπεδο του τραχήλου, καταστάσεις που συνήθως παρατηρούνται μετά από επεμβάσεις στον τράχηλο για αφαίρεση βλαβών από τον ιό HPV.
- Σε χρήση σπέρματος δότη.
Βασικές προϋποθέσεις για σπερματέγχυση
Για να αυξηθεί η πιθανότητα να επιτυχίας μετά από σπερματέγχυση πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις
- Οι σάλπιγγες της γυναίκας να είναι διαβατές και χωρίς συμφύσεις
- Ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων να είναι ικανοποιητικά
Ιδανικά θα πρέπει η γυναίκα να είναι κάτω των 35 ετών.
Πως γίνεται η σπερματέγχυση;
Η διαδικασίας της σπερματέγχυσης μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια φυσικού κύκλου ή με διέγερση των ωοθηκών για πρόκληση ωορρηξίας.
Το σπέρμα που χρησιμοποιείται προκύπτει από επιλογή του καλύτερου τμήματος από το δείγμα που δίνει ο σύντροφος και το οποίο με τη σειρά του υφίσταται ειδική επεξεργασία και ενίσχυση στο εργαστήριο. Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται μέσω ενός πολύ λεπτού, ευλύγιστου καθετήρα, απ’ όπου διοχετεύεται μέσω του τραχήλου κατάλληλα επεξεργασμένο σπέρμα μέσα στην κοιλότητα της μήτρας.
Η σπερματέγχυση γίνεται με φάρμακα ή χωρίς;
Η σπερματέγχυση μπορεί να εφαρμοσθεί σε φυσικό κύκλο, δηλαδή χωρίς φάρμακα, ή μετά από πρόκληση ωοθυλακικής ανάπτυξης με τη βοήθεια φαρμάκων.
Πως γίνεται η παρακολούθηση;
Η παρακολούθηση της ωοθυλακικής ανάπτυξης γίνεται με σειρά υπερηχογραφημάτων και εξετάσεων αίματος για τον προσδιορισμό των επιπέδων των γυναικείων ορμονών.
Πότε πραγματοποιείται η σπερματέγχυση;
Η σπερματέγχυση πραγματοποιείται οσο γίνεται πιο κοντά στην ωοθυλακιορρηξία, είτε αυτή είναι φυσική είτε έχει προκληθεί με φάρμακα. Ιδιανικά πρέπει να κάνουμε την σπερματέγχυση έξι ώρες πριν ή μετά την ωορρηξία.
Πότε πρέπει να γίνει η λήψη σπέρματος;
Ο άνδρας χορηγεί σπέρμα λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα της σπερματέγχυσης (περίπου 1-2 ώρες πριν). Σε περιπτώσεις δωρεάς σπέρματος, το σπέρμα του δότη φυλάσσεται στην τράπεζα σπέρματος και αποψύχεται 1-2 ώρες πριν την σπερματέγχυση.
Πόσα σπερματοζωάρια χρειάζονται για μια σπερματέγχυση;
Προκειμένου να υπάρξει επιτυχία με αποδεκτή πιθανότητα, ο ελάχιστος αποδεκτός αριθμός επεξεργασμένων κινητών σπερματοζωαρίων είναι 2.000.000.
Είναι επώδυνη η σπερματέγχυση;
Η διαδικασία της σπερματέγχυσης είναι απλή και ανώδυνη. Δεν χρειάζεται αναισθησία και η όλη διαδιακσία διαρκεί 2-3 λεπτά και μοιάζει με την λήψη του Τεστ Παπανικολάου.
Τι πρέπει να προσέχετε μετά τη σπερματέγχυση;
Αν δεν υπάρχει κάποια ενόχληση μετά την σπερματέγχυση δεν χρειάζεται να προσέχετε κάτι. Μπορείτε να επιστρέψετε στις ασχολίες σας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη. Επίσης, μπορείτε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή την ίδια μέρα της σπερματέγχυσης, εφόσον δεν έχετε ενοχλήσεις.
Πόσο αποτελεσματική είναι η σπερματέγχυση – ποσοστά επιτυχίας;
Τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης με σπερματέγχυση είναι 10-15% ανά κύκλο, ανάλογα βέβαια με το περιστατικό.
Σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η σπερματέγχυση έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο παρεμβατική από την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά έχει μικρότερα ποσοστά επιτυχίας. Το ζευγάρι πρέπει να γνωρίζει ότι το παρόλο που η σπερματέγχυση έχει θεωρητικά μικρότερο κόστος κόστος, μπορεί αυξανομένων των προσπαθειών, να φτάσει σε επίπεδα κόστους αντίστοιχα της εξωσωματικής.
Μειονεκτήματα σπερματέγχυσης
- Αν γίνει σπερματέγχυση με διέγερση των ωοθηκών και παραχθούν πολλά ωάρια, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πολύδυμη κύηση, καθώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε πόσα ωάρια θα γονιμοποιηθούν.
- Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, και ειδικά σε αυτές που δεν έχουν μεγάλο απόθεμα ωαρίων, είναι προτιμότερη η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω μεγαλύτερων ποσοστών επιτυχίας.
Υπάρχει όριο στις προσπάθειες σπεργματέγχυσης;
Η σπερματέγχυση σε σωστά επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Αν αυτό όμως δεν συμβεί μετά από 3-4 κύκλους είναι πιο σωστό για το ζευγάρι μετά την σπερματέγχυση να καταφύγει σε άλλες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που συνήθως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.