Γράφει η Δρ. Τσουμπού Ιωάννα, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.

Ενδοσκοπική χειρουργική

Ενδοσκοπική χειρουργική

Βάση κάθε σύγχρονης προσπάθειας στη χειρουργική είναι η ελαχιστοποίηση του τραύματος, ώστε ο χρόνος νοσηλείας να μειώνεται, η ανάρρωση να είναι ταχύτατη, η επάνοδος στη φυσιολογική δραστηριότητα να είναι άμεση και το αισθητικό αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Μέθοδοι ενδοσκοπικής χειρουργικής στη γυναικολογία είναι η Υστεροσκοπική και η Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Η ιατρός έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη γυναικολογική ενδοσκοπική χειρουργική MSc in Advanced Gynaecological Endoscopy στο Πανεπιστήμιο του Surrey της Μεγάλης Βρετανίας και έχει αποκτήσει εμπειρία στη διαχείριση περιστατικών ενδομητρίωσης, καθώς και στη λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική.

Ενημερωθείτε από την Ιατρό

Λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση είναι η μέθοδος της ενδοσκοπικής χειρουργικής που στοχεύει στον έλεγχο του κοιλιακού χώρου (περιτοναϊκής κοιλότητας) και ειδικότερα στην πληρέστερη αξιολόγηση των έσω γεννητικών οργάνων δηλαδή της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών.

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία με τη βοήθεια λεπτού τηλεσκοπίου (λαπαροσκόπιο) το οποίο εισάγεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα από μία μικρή τομή 1 εκ. κοντά στον ομφαλό, ενώ τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία εισάγονται μέσα από άλλες 3 συνήθως βοηθητικές τομές (διαμέτρου 0.5- 1 εκατοστά). Κατά τη λαπαροσκόπηση η κοιλιά διατείνεται με αέριο (διοξείδιο του άνθρακα). Με την τεχνική αυτή έχουμε απευθείας εικόνα των έσω γεννητικών οργάνων, γίνεται λεπτομερής επισκόπηση και διάγνωση διαφόρων παθολογιών και συγχρόνως θεραπεία αυτών.

Σήμερα, σχεδόν όλες οι γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν αντικατασταθεί από τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Τα λαπαροσκοπικά χειρουργεία διακρίνονται σε διαγνωστικά και επεμβατικά:

 

Διαγνωστική λαπαροσκόπηση

  • Διερεύνηση υπογονιμότητας
  • Έλεγχος βατότητας των σαλπίγγων
  • Χρόνιο πυελικό άλγος
  • Οξύ πυελικό άλγος
  • Υποψία εξωμήτριου κύησης

 

Θεραπευτική λαπαροσκόπηση

  • Αφαίρεση κύστεων ωοθήκης
  • Αφαίρεση σάλπιγγας
  • Θεραπεία εξωμήτριας εγκυμοσύνης
  • Θεραπεία ενδομητρίωσης
  • Λύση συμφύσεων
  • Αντιμετώπιση συστροφής ωοθήκης
  • Αφαίρεση ινομυωμάτων
  • Υστερεκτομή
  • Αφαίρεση ωοθηκών
  • Στήριξη πυελικού εδάφους σε περιπτώσεις πρόπτωσης οργάνων

Ενημερωθείτε από την Ιατρό

Προετοιμασία πριν τη λαπαροσκόπηση

Πριν από τη λαπαροσκόπηση πρέπει να κάνετε βασικές εξετάσεις προεγχειρητικού ελέγχου όπως εξετάσεις αίματος, ανάλυση ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία θώρακα. Μπορεί επίσης να χρειαστούν εξειδικευμένες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ανάλογα με την περίπτωση.

Είναι καλό το έντερο να έχει αδειάσει πριν την επέμβαση, ειδικά για πιο περίπλοκες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Συστήνεται υδρική δίαιτα με σούπες την προηγούμενη ημέρα.

Θα χρειαστεί να είστε νηστική για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από τη λαπαροσκόπηση.

 

Διάρκεια νοσηλείας μετά τη λαπαροσκόπηση

Η διάρκεια νοσηλείας μετά τη λαπαρόσκοπηση είναι συνήθως μια ημέρα. Ανάλογα όμως από το είδος της επέμβασης και από τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή μετεγχειρητικά, η νοσηλεία μπορεί να παραταθεί.

 

Επιπλοκές λαπαροσκόπησης

Μετά την επέμβαση μπορεί να αισθανθείτε ελαφρύ πόνο στα χειρουργικά σημεία. Μπορεί επίσης να έχετε κοιλιακό φούσκωμα ή δυσφορία από το διοξείδιο του άνθρακα για μία έως δύο ημέρες. Το επίπεδο του πόνου ή της δυσφορίας πρέπει να μειώνεται κάθε μέρα.

Ένα από τα ενοχλητικά συμπτώματα μετά την λαπαροσκόπηση είναι ο πόνος στον ώμο. Οφείλεται στην παγίδευση αερίου κάτω από το διάφραγμα. Ζητήστε επιπλέον παυσίπονα, κινηθείτε, σηκώστε τον θώρακα σε υψηλότερη θέση όταν ξαπλώνετε.

Σαν κάθε χειρουργική επέμβαση η λαπαροσκόπση μπορεί να συνοδευτεί από σοβαρές επιπλοκές που όμως είναι σπάνιες (1 στις 1000 λαπαροσκοπήσεις). Η πιθανότητα επιπλοκών αυξάνει με την πολυπλοκότητα της επέμβασης και την ύπαρξη συμφύσεων. Οι πιο συχνές σοβαρές επιπλοκές είναι η αιμορραγία, η μόλυνση και ο τραυματισμός κάποιου οργάνου όπως το έντερο ή η ουροδόχος κύστη.

Η ανάρρωση μετά τη λαπαροσκόπηση είναι γρήγορη. Αν αντί να καλυτερεύετε διαπιστώσετε ότι έχετε ανησυχητικά συμπτώματα όπως πυρετός, κοιλιακό άλγος, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό.
 

Κόστος λαπαροσκόπησης

Το κόστος της λαπαροσκόπησης εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης, την ενδεχόμενη μερική κάλυψη από Δημόσιο, ή και ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα (εφόσον υπάρχει), καθώς και τον τύπο δωματίου που επιλέγει η ασθενής για να νοσηλευτεί. Για πληροφορίες για την δική σας περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας.