Πήρατε λοιπόν την απόφαση να δημιουργήσετε οικογένεια (ή να μεγαλώσετε αυτή που ήδη έχετε). Αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο πρώτο βήμα. Πριν όμως ξεκινήσετε τις προσπάθειες, προετοιμαστείτε ώστε να έχετε μια όσο το δυνατόν υγιέστερη εγκυμοσύνη.

Ιατρική εξέταση

Με μια επίσκεψη στο γυναικολόγο θα διαπιστωθούν τυχόν ιατρικά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, ο γιατρός θα σας καθοδηγήσει σχετικά με ποια φάρμακα και ποιες τροφές επιτρέπονται πριν την κύηση.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν μείνετε έγκυος είναι εξίσου σημαντική με μια επίσκεψη στο γυναικολόγο. Μια μελλοντική εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το στόμα σας και το στόμα σας μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης είναι δυνατό να επιδεινώσουν προβλήματα ούλων και δοντιών. Επιπλέον, ασθένειες ούλων σχετίζονται με επιπλοκές της εγκυμοσύνης (π.χ. πρόωρος τοκετός). Φροντίστε επίσης να ολοκληρώσετε τυχόν εργασίες όπως ακτινογραφίες και σφραγίσματα.

Ελέγξτε το οικογενειακό σας δέντρο

Ψάξτε σε βάθος το ιστορικό υγείας και από τις δυο πλευρές του οικογενειακού σας δέντρου (τόσο το δικό σας όσο και του συζύγου σας). Προσπαθείστε να ανακαλύψετε αν υπάρχει ιστορικό γενετικών, χρωμοσωμικών προβλημάτων ή συγγενών παθήσεων. Έχετε υπόψιν ότι τα τέσσερα συχνότερα κληρονομικά νοσήματα στην Ελλάδα είναι: μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση, συγγενής βαρυκοϊα και νωτιαία μυϊκή ατροφία. Αν υπάρχει στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό ιστορικό κάποιο περιστατικό από τα παραπάνω νοσήματα, να το αναφέρετε στο γιατρό σας.

Ιστορικό προηγούμενης εγκυμοσύνης

Αν είχατε οποιεσδήποτε επιπλοκές στην προηγούμενη εγκυμοσύνη σας (π.χ. πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία) ή αν έχετε ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αναχαιτιστεί μια επανάληψη του προβλήματος.

Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου

Οι προτεινόμενες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου αποσκοπούν στο να προλάβουν πιθανές καταστάσεις με βαριές συνέπειες

  • Γενική αίματος
  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
  • Ομάδα αίματος και παράγοντας Rhesus
  • Λειτουργία θυρεοειδούς
  • Ελεγχος λοιμώξεων

Ερυθρά (IgM και IgG)

Η ερυθρά είναι πλέον μια σπάνια νόσος λόγω του εμβολιασμού. Αν όμως δεν έχετε ανοσία, προτείνεται να εμβολιασθείτε τουλάχιστον ένα μήνα πριν αρχίσετε την προσπάθεια για εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση που η έγκυος προσβληθεί στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η ερυθρά προκαλεί σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο, όπως οφθαλμικές βλάβες, κώφωση, καρδιολογικές βλάβες και νοητική καθυστέρηση.

Κυταρομεγαλοϊός CMV (IgM και IgG)

Λοίμωξη από κυταρομεγαλοϊό στο 1ο τρίμηνο κύησης μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο, το ακουστικό νεύρο, το ήπαρ και να προκαλέσει νοητική καθυστέρηση και κώφωση

Τοξόπλασμα(IgM και IgG)

Προσβολή του εμβρύου στο 1ο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει αποβολή, νοητική καθυστέρηση και διαταραχές όρασης

Σύφιλλη (VDRL)

Ηπατίτιτα Β (HBsAg)

Ηπατίτιδα C (HCV)

HIV I-II

Εμβόλια

Αν δεν έχετε κάνει αναμνηστικό εμβόλιο τετάνου τα τελευταία δέκα χρόνια κάντε ένα τώρα. Αν ξέρετε ότι δεν έχετε περάσει ποτέ ερυθρά ή δεν έχετε εμβολιαστεί για την ασθένεια, κάντε τώρα το εμβόλιο για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά (MMR) και περιμένετε ένα μήνα πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. Αν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για ηπατίτιδα Β, εμβολιαστείτε πριν την σύλληψη.

Έλεγχος χρονίων νόσων

Αν υποφέρετε από διαβήτη, άσθμα, υπέρταση, επιληψία ή οποιοδήποτε άλλο χρόνιο νόσημα, βεβαιωθείτε ότι έχετε την έγκριση του γιατρού σας για να μείνετε έγκυος και ότι το πρόβλημα είναι υπό έλεγχο. Αν γεννηθήκατε με φαινυλκετονουρία, αρχίσετε αυστηρή δίαιτα χωρίς φαινυλανίνη πριν συλλάβετε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Μπορεί να μην τρώτε ακόμα για δυο αλλά ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να τρώτε καλά. Το πιο σημαντικό είναι να παίρνετε την ποσότητα φυλικού οξέος που χρειάζεστε. Αυτή η βιταμίνη ενισχύει τη γονιμότητα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου (π.χ. δισχιδής ράχη).

Φυλικό οξύ βρίσκεται σε φυσική μορφή στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Συνιστάται η πρόσληψη προγεννητικού συμπληρώματος που περιέχει 400μg φυλικού οξέος. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε τα έτοιμα φαγητά και τις λιπαρές τροφές και να αυξήσετε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Θέστε το βάρος σας υπό έλεγχο

Το περιττό ή πολύ χαμηλό βάρος δεν μειώνει απλώς τις πιθανότητες να συλλάβετε αλλά, ακόμη και αν συλλάβετε, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, φροντίσετε να το κάνετε αργά, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή.

Γυμναστείτε με μέτρο

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική καθώς σας χαρίζει υγεία και ευεξία. Αποφύγετε όμως τις υπερβολές που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην ωορρηξία. Επίσης, φροντίσετε να μένετε δροσερή κατά τη διάρκεια της άσκησης και να αποφεύγετε τη σάουνα και γενικά τις παρατεταμένες αυξήσεις της θερμοκρασίας του σώματος.

Περιορίστε την καφεϊνη

Δεν χρειάζεται να κόψετε τον καφέ ή να προτιμήσετε ντεκαφεϊνέ ροφήματα. Έως δυο φλυτζάνια του καφέ την ημέρα δεν δημιουργούν πρόβλημα. Η υπερβολική όμως κατανάλωσή καφέ σχετίζεται με πτώση της γονιμότητας.

Αποφεύγετε το αλκοόλ

Είναι σημαντικό να ελαττώσετε το αλκόολ κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σύλληψης και να μην πίνετε αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα παρεμβαίνει στη γονιμότητα και μπορεί να προκαλέσει γήρανση των ωαρίων. Επίσης σχετίζεται με διαταραχές στην εγκυμοσύνη π.χ. υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου.

Αφήστε χρονικά περιθώρια

Χρειάζονται κατά μέσο όρο έξι μήνες για να συλλάβει μια υγιής γυναίκα μικρότερη των 35 ετών. Αν δεν τα καταφέρετε μέσα σε αυτό το διάστημα, μην σας καταβάλει το άγχος, αλλά θα μπορούσατε να ζητήσετε την συμβουλή του γιατρού σας. Αν είστε μεγαλύτερη των 35 ετών και δεν συλλάβετε μέσα σε 3 μήνες μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με το γιατρό σας.

Χαλαρώστε

Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με όλα τα προαναφερθείσα μέτρα. Ετοιμάζεστε για ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της ζωής σας και πρέπει να απολαύσετε την κάθε στιγμή.